Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Deniz ve Liman İşletme Meslek Elemanı

TANIM

Limanlara giren ve çıkan yüklerin gümrük işlemlerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına uygun işletilmesi ve denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı olan elemandır.

GÖREVLER

Deniz işletmecisinin gözetimi altında; - Deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınmasını ve gümrük işlemlerini yapar, - Gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesini sağlar, - Denizcilikte çalışan personeli yönetir, - Gerektiğinde küçük gemilerde kaptanlık yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Ordino (Taşınan malın menşei), dürbün, teleskop, bilgisayar, puantaj kartları, manifesto (Alınan malın ayrıntılı olarak gösterildiği miktar, adet, ağırlık vb. belge), seyir defteri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Deniz ve liman işletme meslek elemanı olmak isteyenlerin; - Açık denizlerde çalışmaktan sıkılmayan, - Ekonomi ve hukuka ilgili, - Uzun süre evlerinden ayrı kalmaya alışkın, - Dikkatli ve tedbirli, - Yabancı dile ilgili, - Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çalışma ortamı açık alan ve sessizdir. Bazen kapalı ortamda da çalışırlar. Görev yaparken; - Güverte teknikeri, - Gemi kaptanı, - Yolcular, - Çalışma arkadaşları, - Meslektaşlarıyla sürekli iletişim halinde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Deniz ve liman işletme meslek elemanı deniz nakliyat şirketinde, - Özel denizcilik şirketlerinde, - Turizm sektöründe görev alabilirler, - Eğitimin verildiği okul sayısı sınırlı olduğundan ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ticareti gün geçtikçe önemini artırdığından dolayı iş bulma olanakları (yerli ve yabancı firmalarda) oldukça fazladır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Deniz ve Liman İşletme” programında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek Liselerinin, A Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret bölümlerinden mezun olanlar ile Ticaret Liselerinin Kol Ayırımı Olmadığı Dönemde Bitirenler “Deniz ve Liman İşletme” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Meslek Yüksekokullarında eğitim süresi 2 yıldır. Eğitimin 1. Yılında; Yabancı Dil (Denizcilik İngilizcesi), Temel Gemicilik, Gemi Yapısı ve Dengesi, Deniz Elektriği, Deniz Hukuku, Ekonomi, Beden Eğitimi, İş ve İşçi İlişkileri, Yönetim, Liderlik, Pazar Araştırmaları, İş Hukuku, İşletme Yönetimi, 2. Yılda; Deniz Acenteliği, Personel Yönetimi, Gümrük Mevzuatı, Liman İşletmeciliği, Seyir, Meteoroloji, Gemicilik, Elektrik, Oşinografi, Yük İşlemleri, Deniz Ulaşım Ekonomisi, Deniz Ticaret Hukuku, İşletme Ekonomisi, Gemi Elektroniği ve Gemi Mühendisliğine giriş dersleri ana derslerdir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Deniz ve Liman İşletme Ön Lisans Diploması” ve “Deniz ve Liman İşletme meslek elemanı” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Deniz ve liman işletme önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; - Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi, - Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. BENZER MESLEKLER: Güverte Teknikeri/Uzakyol Güverte Zabiti, Turizm İşletmecisi.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. - Kamu sektöründe çalışanlar teknik hizmetler sınıfından ücret almakta ve yıllık artışlardan faydalanmaktadır. - Özel sektörde çalışanların ücretleri firmalara göre değişiklik göstermektedir. İş deneyimi, yabancı dil, verimlilik gibi kıstaslar ücrette önemli rol oynamaktadır. Ayrıca sözleşmeye bağlı olarak bazı sosyal yardımlar da verilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

uludağ üniversitesi 2 yıllık deniz ve liman işletmesi mezunu bir öğrenci dikey geçiş ile dokuz eylül üniversitesi denizcilik işletmeciliği ve yönetimi bölümüne geçiş yapabilirmi?

BENDE RADYO TV YAY MEZUNUYUM . DGS GİRECEGİM .. SANIRIM YAPABILIYORSUN osym sıtesinden formu ındirip bakabılırısn yıne bolumunun nereye giriş yapabılecegıne bakabilirsin

ben gelibolu piri reis meslek lisesi ögrencisiydim. bu sene mezun oldum. dgs sonucunu bekliyorum
sevgiler saygılar insallah dgsyi kazanırım

gürkan şişman hayır yapamazsın dgs ile işletme veya iktisata yerleşirsin.ama bu deniz veliman işletme o kadar iyi bir meslek değil 2 yıl zaten ben okudum pişman oldum limanda çalışıyorum ve çok zor bütün işleri 2 yıllıklara yaptırıyolar 4 yıllık denizcilik işletmelerin mezun olanlar keyif yapıyor.2 yıllıklar amele gibi çalışıyo düzenli bi hayatımızda yok.yatacak yerimiz bile doğru dürüst değil tercih edicekseniz valla iyi düşünün çok zorlu bir meslek 2 ay dayanamazsınız.

ben bu sene sınawa girdim denız lıman ısletme yazcam ıs olanakları nedır tam bılmıorum bılgılendırırsenız sewınırım?

okan kırmızı kaya bence yazma derim çünkü iş olanağı var ama kötü yani evinden sürekli uzaktaısn kalacak yerin yok amele işleri sana yaptırıyolar çünkü 4 yıllık denizcilik işletmeleri yönetiminden gelenelr iyi işi yapıyo 2 yıllık olanalr kötü işi anladın mı :S bence onu yazacağına dış ticaret yaz daha iyi olur

ben 4 yıllık dokuz eylül deniz işletmeciliğini kazandım iş olanaklarınelerdir?? teşekkür ederim

merhaba ben ek kontenjanlardan yakın dogu unıversıtesı denızcılık meslek yuksek okulunun denız işetmecılıgı ve yonetımı bolumunu yazmak ıstıyorum . yarı burslu olmasıda uygun geldı bana . bu bölum ve okul ıle ılgılı bılgısı olan varsa benı bılgılendırebılırmı simdiden tesekkur ederım .

evet geçiş yapabilirsin hatta istanbul teknik üniversitesi, istanbul üniversitesi,karadeniz teknik üniversitesindeki denizcilik bölümlerine geçiş yapabilirsin.saygılar

yha ben 2 yıllık deniz ulaştırma işletme müh.liği düşünüodum siz böle diince korktum yani bütün işleri bize yaptırıolar kalcak bi yerimiz bile yok amle gibi çalıştırıolar rica etsem biraz açarmısınız ve de bişi sormak istiorum ben 2 yıllık bu bölümü okuduğumu varsayarsak bunu nasıl 4 yıllığa çıkarabiliriz lütfen beni biraz aydınlatın teşekkürler...!!!

kesinlikle çok iyi bir bölüm. 2 yıllık olmanın önemi yok kendini yetiştirirsen yükselme şansın çok fazla. ingilizcen iyi olcak bu işte. benim tanıdığım 2 yıllık deniz işl. mezunu şu anda bir marinada çok iyi konumda ve gelecek kaygısı yok.çünkü iyi kazanıyor dediğim gibi kendini geliştirirsen çok yükselirsin bu sektörde.başarılar herkese..

ben turgutlu anadolu ticaret meslek lisesinde okuyorum. bu bölüme girebilmem için öss den kac puan çıkarabilmeliyim

agalar ben 2 yıllık deniz ve liman işletmeciliğinde okuyom acaba burda 4 yıllığa geçiş yapmadan kaptan yada klavuz olabiliyormuyz şimdiden teşekkürler

arkadaşlar ben 2 yıllık deniz ve liman işletmeciliğini istiyorum.öss den kaç puan almam gerekir.bide 4 yıllıklar ikinci bölümden mi alınıyor?deniz ve liman işletmeciliğini puanları ham puan olarak belirtirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler okuyan arkadaşlarada başarılar

arkadaşlar ben bu yıl tercih yapacağım fakat kafamdaki meslekler işletme, deniz liman işletmeciliği, dış ticaret, sivil havacılık ve ticaret ve yönetim fakat bu bölümde okumuş veya okuyan tanıdıklarım olmadığı için benim adıma hangisi daha iyi olur bilemiyorum eğer bilginiz varsa yazarsanız gerçekten çok sevinirim , şimdiden teşekkürler


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com