Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Teknikeri

TANIM

Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı teknikeri; hayvanların sağlığı, beslenmesi, üretilmesi ve cinslerinin iyileştirilmesi alanında çalışacak teknik bilgiye sahip ara insan gücüdür.

GÖREVLER

- Çalışmalarını zootekni alanında uzmanlaşmış ziraat mühendisinin gözetimi ve denetimi altında yürütür, - Büyük ve küçükbaş hayvanların bakımını yapar, - Hayvanların beslenmesi, üretilmesi ile ilgili çalışmaları yapar, - Hayvanlar için sağlığa elverişli ahır ve ağılların yapımı ile bunların temizliği için gerekli çalışmaları yapar veya yaptırır, - Hayvanların beslenmesi için hangi otların ne zaman verileceği konusunda üreticiyi bilgilendirir, - Kesime hazır hale gelen hayvanların pazarlanması ile ilgili işleri düzenler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Taze ot veya kuru yem, - Hayvanlardan elde edilen yan ürünler, et, süt, yumurta, yapağı v.b. - Hayvanların temizliği ve bakımı için gerekli ilaçlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı teknikeri olmak isteyenlerin ; - Biyolojiye ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Hayvan yetiştirmekten hoşlanan, - Girişimci, - Kötü kokulu ortamlardan fazla rahatsız olmayan kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Kapalı ve açık alanlarda çalışabilirler. - Genellikle kliniklerde, besicilik işletmelerinde gezer durumdaki sürülerde, özel veya kamu işletmelerinde çalışabilirler. - Çalışma koşulları risklidir. Çünkü zoonoz dediğimiz hayvanlardan insana bulaşan hastalıklara maruz kalma riskleri çok fazladır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Veteriner Hekimin olmadığı yerde, hayvan sağlığı konusunda özellikle koruyucu hekimlik alanında çalışabilirler. - Veteriner hekimle ve ziraat mühendisi ile hayvan sağlığı, yetiştiriciliği, üretimi ve ıslahında çalışırlar. - Tarım İl Müdürlükleri, Belediyeler, Mezbahalar, Et Balık Kurumu, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki kuruluşlarda. - Özel hayvan kliniklerinde ve danışmanlık kurumlarında istihdam edilirler. - Türkiye’nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu düşünüldüğünde atıl halde bulunan tarım alanları ve hayvancılık sektöründe istihdam açığı vardır. - Kendileri özel hayvan çiftliği kurabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek Yüksekokullarının Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin Hayvan Sağlığı,Veteriner Sağlık Teknisyenliği, Veteriner- Laboratuvar, Veteriner Sağlık bölümlerinden mezun olanlar “Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; Bilgisayar, Hayvan Sağlığı, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Özel Biyokimya, Kimya, Paraziter Hastalıklar ve zoonuzlar, Kümes Hayvanları Yetiştiriciği, Genel parazitoloji, Arı ve İpek Böceği Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı, Et İşletme Teknolojisi, Fizyolojiye Giriş, Anatomi, Biyoloji, Genetik, Arı, Balık, İpekböceği Hastalıkları,Genel sütçülük, Sığır Yetiştiriciliği, Hayvan Barınakları, Hayvan Sağlığı ve Hijyen, Yemler ve Hayvan Besleme İlkeleri, Operasyon öncesi ve sonrası bakım, Koyun Yetiştiriciliği derslerini alırlar. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Ön Lisans Diploması ile Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Teknikeri unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Hayvansal Üretim ve Veterinerlik lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. BENZER MESLEKLER: Besicilik Teknikerliği, Kanatlı Hayvan Teknikerliği, Et Teknolojisi Teknikerliği, Arı ve İpekböceği Yetiştirmeciliği Teknikerliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca yükseköğrenim ve harç kredisinden ve öğrenci yurtlarından faydalanabilirler. - Mezuniyet sonrasındaki kazanç, çalışılan işyerine ve yapılan işe göre değişiklik göstermektedir. Asgari ücretin 3-4 katına kadar aylık alabilirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

vallahi hepside palavra.sakın burada yazanlara kanıpta tercih yapmayın devlet kadro dahi vermiyor.ben 12 yıl oldu ama kadronun k sini dahi göremedim.doğrusu buna ben kendimce diplomalı çobanlık diyorum,

ya kardaş sen ne diyon ya buralarda hayvancı alıyorlar sen kendine bak

bence devletin açtığı yüzlerce gerksiz bölümden biri sadece devlet kadro açacak ta biz yerleşeceğiz.arkadaşın dediği gibi diplomalı çobanlık başka bir şey diğil 2 yıl muş ta boşuna okumuşum çektiğimiz rezilliklert kar kaldı

bende 13. yıla girdim mezun olalı ama sadece kendi ineklerimle ilgilenebiliyorum.bari suni tohumlama belgesi verseler de özel çalışabilsek o da yok sağolsunlar sadece özel sektörde ahır temizleyebiliriz başkada birşey olmaz bu bölümden eğer bu bölüme yeni başlayan varsa bir an önce bıraksın daha iyi bir yere girmeye baksın


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com