Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Hastane Yönetimi ve Organizasyonu Meslek Elemanı

TANIM

Sağlık kurumlarının idari birimlerinde insan kaynakları, muhasebe, kalite ve satın alma ile ilgili alanlarda yönetim işlevlerini yerine getiren kişidir.

GÖREVLER

- Personel politikaları oluşturur, - Performans değerlendirmesi yapar, - Personelim özlük işlemlerinin yürütülmesini sağlar, - Kurum kalite politikasını çalışanlara yaygınlaştırır, - Kalite sistemi ile ilgili işleri yürütür, - Kalite ve idari konularda personele eğitim verilmesini sağlar, - Sağlık kuruluşunun satın almasıyla ilgili işlerin yapılmasını sağlar, - Ekip çalışmasını destekleyici ve geliştirici çalışmalar yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar ve hesap makinesi - Faks, fotokopi ve telefon - Slayt ve projektör makineleri - Diğer tüm büro malzeme ve gereçleri

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Hastane yönetimi ve organizasyonu meslek elemanı olmak isteyenlerin; - Sözel yeteneği olan, - İletişim yeteneği gelişmiş, - Liderlik vasıfları olan, - Sorunları çözme yeteneği olan, - Algılama gücü gelişmiş , - Ekip çalışmasına yatkın kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Genellikle hastane içerisinde kendileri için tahsis edilen ofislerde, bol ışıklı ve temiz ortamlarda çalışırlar. Vardiyalı çalışmaları ya da çok özel çalışma gerektiren durumlar hariç nöbet tutmaları söz konusu değildir. Bu meslek elemanlarında bilinen bir meslek hastalığı olmamakla birlikte, hastane içinde çalışmaları nedeniyle de her türlü bulaşıcı hastalığı kapma riskleri vardır. Çalıştıkları bölümlerde görevli idari personelle, çalıştığı kuruma mal ve hizmet satan ya da mal veya hizmeti alan kurum, kuruluş ve her tür tüzel kişilik temsilcileriyle, sağlık kurumu içinde olmaları nedeniyle de doktor, hemşire, laborant, hasta bakıcı, hasta ve hasta yakınları ile iletişim ve işbirliği halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Hastane yönetimi ve organizasyonu meslek elemanları; büyük ve küçük ölçekli tüm sağlık kuruluşlarında iş bulma şansına sahiptirler. İstanbul Üniversitesi tarafından “Hastane Yönetimi” adı altında düzenlenen ve süresi üç ay ile bir yıl arasında değişen kurslara katılanların iş bulma şansı daha da artmaktadır. Bu bölümün ülkemizde yeni ve öğrenci sayısının az olması nedeniyle işe yerleşmede sıkıntı olmamasına rağmen ileriki yıllarda bu programdan mezun olanların sayısının artması ile birlikte işsizlik sorununun ortaya çıkması söz konusudur.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Bu mesleği eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının “Hastane Yönetimi ve Organizasyonu” programında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

- Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği, Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği ile Yaşlı Hizmetleri Bölümlerinden mezun olanlar Hastane Yönetimi ve Organizasyonu önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Eşit Ağırlık (EA)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Hastane yönetimi ve organizasyonu önlisans programının süresi 2 yıldır.

2 yıllık eğitim süresinde öğrencilere, genel kültür dersleri yanında Tıbbi Terminoloji, Genel İşletme, Ekonomi, Tıbbi Dokümantasyon, Yönetim Bilimi, Yabancı Dil, Meslek Etiği, Sağlık Kurumları Yönetimi, Genel Muhasebe, İdare Hukuku, Sağlık Yönetiminde Kantitatif Yöntemler, Sağlık Kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Pazarlama, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış, Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri, Entegre Ofis, Sağlık Planlaması, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Hukuku, Kamu Maliyesi, Sosyal Politika, Sağlık Politikası, Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi, Can Kurtarma, İlkyardım ve Rehabilitasyon, Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler dersleri verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Hastane yönetimi ve organizasyonu önlisans programını başarı ile tamamlayanlar Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı olmaları halinde Sağlık İdaresi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitim süresince koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Özel sektör kuruluşlarının vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler. Staj dönemimde çalıştıkları işyerinden belli bir ücret alabilirler. Hastane yönetimi ve organizasyonu meslek elemanlarının piyasada belirlenmiş ya da tespit edilmiş belirli bir ücretleri olmamakla birlikte, ücretleri çalıştıkları sağlık kurumlarının ücret politikaları ve kişinin niteliklerine göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları , - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi , - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan İl / Şube Müdürlükleri.

ben Hastane Yönetimi ve Organizasyon bölümü mezunuyum.
2 yıllık eğitim süresinde öğrencilere, genel kültür dersleri yanında Tıbbi Terminoloji, Genel İşletme, Ekonomi, Tıbbi Dokümantasyon, Yönetim Bilimi, Yabancı Dil, Meslek Etiği, Sağlık Kurumları Yönetimi, Genel Muhasebe, İdare Hukuku, Sağlık Yönetiminde Kantitatif Yöntemler, Sağlık Kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Pazarlama, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış, Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri, Entegre Ofis, Sağlık Planlaması, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Hukuku, Kamu Maliyesi, Sosyal Politika, Sağlık Politikası, Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi, Can Kurtarma, İlkyardım ve Rehabilitasyon, Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler
İki yıl eğitim sürecinde yukarıdaki dersleri 4 dönem aldım başarılı bir şekilde mezun oldum. Dönem uzatmadım. Hadefimin iyi Üniversirtesi hastanesinde yönetici olmak

öncelıkle mrb. ben sayısal duz lıse mezunuyum HASTANE YÖNETİMİ VE ORGANIZASYONU yazmayı düsünüyorum hangi üniversitelerde var? , ayrıca şansım nedir??

Slm ben öss ye bu sene gireceğim.düz lisede okuyorum.EA1 den alındıgını duydum.EA1 im iyi.iş bulma imkanını ve ne kadar ücretle çalısıldıgını merak edıyorum.okumaya değer bir bölümse ne güzel...

Selam : ) Ben hastane yönetimi ve organizasyon 2.ci sınıf öğrencisiyim. Sorularınıza ve akılda soru işaretlerine biraz çözüm getirmek isterim.
Arkadaşlar öncelikle şunu söyliim: Eğer gerçekten özgüvenli, atak, iletişim kurma beceriniz yüksek, yani proaktif biriyseniz bölümü yazın derim size.. Sağlık sektörü her ne kadar gelişmekte dense de şuanki zamanda bu pek doğru bi cümle değil bizden 5-10 yıl önce evet çok iyiydi yeni hastaneler açılıyordu özellikle özel hastaneler yeni açılıyordu ve yeni biyerde yükselme şansınız temelleri oturmuş biyerde yükselmekten daha kolaydır çünkü sistem oturmakta oldğundan sürekli bi değişim sürekli bi yenilik içerisinde olduğundan - e sizde aktif bi insansanız- burda yararlanıp yükselmek kolaydı. Fakat Daha bugün bir medikal muhasebe müdürüyle muhabbet ettim kendisi 4 yıllık sağlık hizmetleri bölümü mezunu, bana söylediği şeyler bunlar ve dediklerinde haklı. Artık krizler nedeniyle özel hastaneler tek tek kapanacaklar ayakta kalanlar işi götürecek zamanla bu dediğimi anlayacaksınz. Bu bölümün bir de iş hayatında dez avantajı var. O da şu: Yeni bir bölüm olduğu için hastane sahiplerince pek bilinmiyor ve siz ookulu btirip bir hastaneye başvurduğunuz zaman sizi vezneden yada hasta takip'ten işe başlatabiliyorlar ki mezun arkadaşlarımdan şuan vezneci olan da var Çapa hastanesinde depo sorumlusu müdür yardımcısı olan da.. 2si arasındaki tek fark aktif olmaları. Dediğim gibi kendinizce aktif biriyseniz bu bölümü yazın, iyi bir yönetici olabilirsinz aksi takdirde veznede oturur kalırsınz. Bölüm şuanda benm bildiğim kadarıyla AREL ÜNİVERSİTESİNDE, İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİNDE ve OKAN ÜNİVERSİTESİNDE var. Ben İstanbul Aydın Üniversitesinde okuyorum ve Daha 1.ci sınıfın 2.ci döneminden itibaren YERİNDE UYGULAMA STAJI sayesnde sizi haftaiçi birgün bir hastanede staja başlatıyorlar ve bu inanın okurken sizin iş hayatına daha erken atılmanıza neden oluyor ve kendinizi geliştirmenizde önemli bir etken. Ben 2 yıldır tüm stajlarımı ( yerinde uygulama ve yaz stajı ) Özel bir dal hastanesinde yaptım ve devam etmeteyim ki okul bitince de orada işe başlamam isteniyor patron tarafından. Unutmadan size şunu da söyliim Bu sektörde Küçük hastaneler daima büyük hastanelerden daha rahat ve yükselmesi daha kolay yerlerdir. Yardımcı olup bilgilendirebildiysem sevindim. iyi günler..

ben ea.lık öğrencisi son sınıfım bu bölümü yazmak istiyorum ama hangi devlet üniwersitesinde war bi bilgim yok. bazı devlet üniwersitelerinde açıldı die duydum ama kesin bi kanıtımda olmadığı için kararsızım. yardımcı olursanız çok sevinirim.

yaa arkadaşlar herşey iyi hos da össye kac puanla alıyor bu bölüm 2 yıllık ve 4 yıllık bilgilendirirseniz sevinirim..

mrb arkadaşlar ben istanbul aydın un. de hastane yönetimi ve organizasyonu 1. sınıfta okuyorum. şuanda staj yapmaktayım ama açıkça şunu söyleyebilirim bu bölümü okuduğuma pişmanım hangi alanda çalışacağımı bile bilmiyorum hastanenin muhasebe bürosunda stajımı yapıyorum şuan ve bu bana çok saçma geliyor. ben muhasebe okumuyorum ki muhasebede stajımı yapıyorum. hastaneye başvurduğum zaman bana her bölümde çalışacağımı söylediler ama bunu yapmadılar 3 buçuk aydır muhasebedeyim sanırım bölümümü değiştiricem ÇOK PİŞMANIM

güzel yardımci oldunuz ama taban ve tavan püani kaç
bu konudada yardımci olurmusunuz lütfen ihtiyacim varrrr

birde bi bilginiz varmi arek üniverstesi aydın üniverstesi ve okan üniverstesi ücretlimi acebaaa

ben okan üni. 2.sınıf sağlık yönetimi bölümü öğrencisiym bu bölüm önü çok açık bir bölüm sağlık sektörü hiç bir zaman önü kapanmıycak bi bölüm 100 kişiden 50si işletme 25 halkla ilişkiler 25 u.ailişkliler okuodur kesin ama ne işe yarıo herkes sokakta..okumaya değer bi bölüm mutlaka araştırın ve karar verin..sanırım şuan sdce hacettepede bide okanda 4 yıllık dierleri 2 yıllık..ben hiç pişmann diiilmm..

ben tokat gaziosman paşa üniversitesi hastane yonetimi ve org. bölümü 2 ve son senemdeyim. bu bölüm için ümidimi kırdılar yok sen iş bulamazsın dediler bana bu konu hakkınde bilgilendirirmisiniz

slm ben özel bir hastane çalışıyorum bu bölümü okumak istiyorum. ama hala karasızım bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler :))

tokatta hastane yönetimi bölümü okudum şu an staj yapmaktayım boş boş oturuyorum staja bile torpille aldılar o da zorla hakkımızda hayırlısı

Vlla kardeş bende o bölümü yazdım... Gidicem Hakkımızda hyrlısı olsun diyorum...Bu konu hakkında biraz bilgi verebilirmisin rica etsem ???

ya kardeş bende gelicem oraya da biraz bilgi verebilrmisin rica etsem?


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com