Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

İyi imaj, iyi para

Sizinle aynı dönem mezun olmuş bir psikiyatr arkadaşınız daha geniş bir çevre edinmiş kendisine. Sizden daha da yetenekli değil oysa. Ya da yeni kurulmuş bir bankanın müşteri ilişkileri şaşırtıcı derecede iyi, sizin yıllanmış bankacılığınıza meydan okuyor.
.
Peki ya buna ne dersiniz? Katı tutumundan, zevksiz giyiminden şikayet ettiğiniz patronunuz artık herkesin görüşlerine açık, yol gösterici bir hale bürünmüş ve de oldukça güzel giyinmeye başlamış... Birdenbire baştan aşağı bir değişim mümkün olabilir mi? Eğer patronunuz mevcut konumun geliştirilmesinde ya da iyi bir kariyer için imaj ve göze çarparlık oranının beceriden dokuz kat daha etkili olduğunu keşfetmişse bu değişime şaşırmamalısınız.
.
Cilalı imaj tanımlamasının fazlasıyla yakıştığı bir devri yaşıyoruz. Herşeyin imajla orantılandığı iş ortamından özel yaşama uzanan bir halkada kişinin giyimi, konuşması, ses tonunu iyi kullanması, doğru davranış biçimlerine vâkıf olması gibi bir çok ayrıntıyı da iyi taşıması gerekiyor. Kişisel imajın profesyonel imaja dönüştüğü iş dünyasında elbette ki, karşı tarafta yaratılmak istenen duygunun kişinin kendi öz gayretleriyle belirlenebilmesi çok zor; çünkü bu bir uzmanlık alanı. Kariyer geliştirme, maksimum müşteri portföyüne ulaşma, daha etkileyici ve ikna edici vasıflar edinmede etkili yöntemler öneren bir sektör oluşuyor bu noktada. “Devir imaj devri” tanımlamasının doğruluğunu da kanıtlıyor bir nevi imaj danışmanlığı sektörü.
.
Kişiler hakkında belirli bir fikre sahip olmak, sandığımız gibi uzun uzun sohbetlerle olan bir iş değilmiş. Tanışmalarda ilk dört dakika kitabının yazarı Leonard ve Natalie Zunin’in belirttiğine göre ilk intiba 15 saniyede temelleniyor. Genel bir fikir edinmek için geçen süre ise sadece dört dakika. Bu dört dakika içinde ilk göze çarpan ve en etkili olan dış görünüm; sonra ses tonu ve davranışlar ve en son da kişinin ne söylediği geliyor. Dış görünüş kişinin imajında yüzde 58’le daha ağır basarken ne söylediği yüzde 7’lik bir oranla neredeyse hiç önemli sayılmayacak boyutta. Kısacası, dört dakika kadar kısa bir sürede kişiler arası ilişkilerin temelleri atılıyor, sağlama bağlanıyor ya da gözardı ediliyor.
.
İyi imaj başarı getirir
.
Sözlü iletişim, etkili ve doğru Türkçe konuşma, ses tonunu iyi kullanma, beden dili konusunda uzman olma, kendine yakışanı bulma gibi akla gelen hemen tüm ayrıntılara yer veriliyor imaj danışmanlığında. Amaç kişinin kendine güven kazanmasını sağlamak ve başarıyı artırmak. İmaj danışmanı Özlem Tosun’a göre, aynı iş yerinde aynı eğitimi almış, aynı iş performansını gösteren iki arkadaştan bir tanesinin kişisel imajı diğerine göre daha gelişmişse daha çabuk yükselir. İşte iş hayatında yükselmeye aday kişinin ideal imajı: Etkili konuşabiliyor, insanlara yaklaşımı pozitif, beden dili olumlu, etkili dinlemeyi biliyor, görüntüsü konumuyla ve hedefleriyle tutarlı, toplumsal ve kurumsal görgü kurallarını uyguluyabiliyor ve ölçülü davranıyorsa bu kişi daha başarılıdır ve çabuk yükselir. İmajlarını etkili ve tutarlı kılabilen kişiler dışarıya güvenilir mesajı verirler.
.
Müşteriyle birebir iletişim gerektiren çeşitli kurumların satış ve pazarlama, müşteri hizmetleri, halkla ilişkiler departmanları çalışanlarının imajları sözkonusu olduğunda imaj danışmanlarına yoğun iş düşüyor.
.
Kişiye özel danışmanlıkta konu kişinin özellikleri doğrultusunda belirleniyor. Talep, ister iletişim yeteneklerini artırma olsun, ister dış görünümün düzenlenmesi, imaj düzenlenmesi işleminin özü kişiyi iyi tanımadan geçiyor. İletişim yeteneklerini geliştirmek istiyorsa etkili konuşma, ses tonunu iyi kullanma, davranış şekillerine dikkat etme doğrultusunda eksiklikler saptanıyor ve eğitim veriliyor. Sadece dış görünümün düzenlenmesi isteniyorsa kişinin iş yeri ve konumu doğrultusunda bir gardrop oluşturuluyor. Bu işlem için saatte 100 ila 150 dolar ödeniyor imaj danışmanına. Eğer iletişim konusunda yardım isteniyorsa fiyatlar değişebiliyor.
.
Gardrobun oluşturulması pek de kolay değil. Kişinin karakteri, nelerden hoşlandığı, hayatının ne kadarlık bölümünü işte ve evde geçirdiği, katıldığı sosyal ortamların özellikleri belirleniyor önce. İmaj danışmanı kişinin farkına varamadığı ayrıntıları bulup ona uygulatıyor bir nevi. Kişi dış görünüşüyle uğraşmaktan kurtuluyor bir yerde ve kendi ile daha barışık ve güvenli yaşamaya başlıyor. Bu da başarıyı kolaylaştırıyor.
.
Yaş olarak kendisinden daha büyük birileriyle çalışma zorluğu çeken minyon tipli yöneticiler, rakiplerine fark atmaya çalışan meslektaşlar, kariyerini geliştirmek isteyenler için altın değerinde sırları var imaj danışmanlarının.
.
Diyelim ki, ufak tefek ve genç bir yöneticinin elemanları üzerinde istediği otoriteyi kuramamak gibi bir sorunu var: Öncelikle genç gösteren görüntüden kurtulması gerekiyor. Koyu renkler ve daha klasik giysilere yönlendiriliyor. Kalıplı gösteren kıyafet seçiminin kurallarından bahsediliyor.
.
Aynı dertten muzdarip hanımlar için kurallar daha farklı. Saç kesimi ve makyajını gözden geçirecek önce. Daha genç ve masum görünüme yol açan pastel tonlardan kaçınacak. Mevsim yaz olsa bile koyu renkten vazgeçmeyecek. Neyse ki koyu renkler iletişim sektörü için ön şart değil. Tam tersi biraz ciddi kaçıyor.
.
Giyim paradan çok ilgi ve bilgi işi
.
Kendisini imaj danışmanı olarak tanımlamaktan ziyade kariyer geliştirme noktasında giyimle ilgilenen Ferruh Karakaşlı kendi markasıyla çalışıyor. Tanınmış işadamlarından politikacı ve sanatçılara kadar geniş bir müşteri yelpazesi var. Kendisine müracaat eden kişilerin kariyerleri ve fiziksel özellikleri doğrultusunda en uygun sitili seçmesini sağlıyor. Öncelik kariyerin gelişmesine katkıda bulunmak. Belirlenen dış görünümün hedefe ulaşıp ulaşmadığını görmek için bundan sonra müşterisinin iş yaşamını da takip ediyor. Genelde sonucun olumlu olduğunu görmüş. Bütçe de oldukça belirleyici seçilen kıyafet konusunda. Ünlü kumaşlarla çalışıyor ve ortalama bir takım elbise müşteriye 300 dolara mal oluyor.
.
Fiziğinden memnun olmayanların yüzünü güldürecek bir yorumu var Ferruh Karakaşlı’nın: “Kötü fizik yok, kişiye uygun olmayan yanlış seçilmiş kıyafet var” diyor. Her insan farklı bir kişilik ve ona uygun seçimi bulmak zor değil. Kariyerin doğru giyimle gelişeceğine inanıyor, ancak dış görünüşle karizmanın direkt orantlı olmayacağı görüşünde. Napolyon’un kısa oluşundan örnek veriyor. Fakat uygun kıyafetlerle daha uzun boylu ve zarif görünüm elde edilmesi de bilinen bir gerçek. Ekranda göründüğünden daha kısa boylu olan Mesut Yılmaz’ın daha doğru bir kıyafetle daha uzun gösterebileceğini söylüyor. Boyun kısalığında olduğu gibi erkeklerde kilonun da karizmayı etkilemeyeceği görüşünde.
.
Uygun tarzın oluşması kimliğin ortaya çıkmasını sağlıyor. Karakaşlı’nın tarzındaki en önemli aksesuarlar, kol düğmeleri, gömlek kesimi ve kulplarda beliriyor. Bir de renkler ve ayakkabı uyumu var. Her zaman kalıcı olabilecek çizgilerden yana. Modayı tuzak olarak görüyor. İyi giyinmeyi parayla orantılı bulmuyor. Giyim ilgi ve bilgi işi biraz da. Elbette ki başarı ve kariyer de öyle...

Aksiyon Dergisi
Meral Yılmaz - Sayı: 280


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com