Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

İlişkilerin Mimarisi- Duygusal Zeka

Günümüzde iş hayatında başarılı ve aile hayatında mutlu olmanın anahtarı Duygusal Zekada saklı. Kişi, yaşamı boyunca yaşadığı ortamı ve çevresini güzelleştirmekten sorumlu. Kısacası, yaşamın ve ilişkilerimizin mimarı olmaktan sorumluyuz. İnsanın hayatta en büyük yaşam amacı olmalı bu.



İlişkiler mimarisinde çok başarılı olmuş veya çok başarısız olmuş insanları çevremizde görüyoruz. Bazıları bunu başarabiliyor. Bazıları ise başaramıyor. Başaranlara baktığımız zaman kendileri ve çevreleri ile daha barışık olduklarını görüyoruz. Bu kişiler hayattan daha fazla keyif alıyorlar. Çevrelerine olumlu bir hava yayıyorlar. İlişkileri çok daha güçlü. Hem iş yaşamlarında köklü arkadaşlıklar kurabiliyorlar; hem de özel yaşamlarında sevilen bir eş, iyi bir ebeveyn veya hayırlı bir evlad oluyorlar. Nedir bunun sırrı?



Bir çok kişinin sandığı gibi, duygusallık ve duygusal zeka arasında doğrudan bir ilişki yok.



Olumsuz duygularını kontrol edebilen, sakin, sağ duyulu ve yetişkin yaklaşımı ortaya koyabilmek olgunluğunu gösteren kişiler Duygusal Zeka tekniklerini hayata geçirebilen kişilerdir. Duygusal Zeka OLGUNLUK'tur. Kişinin olumsuz duygularını ve hazlarını erteleyebilmesi ve kendisini yönetebilmesidir. Duygusal Zekasını geliştiren kişi nerede ne yapılacağını bilir. İlişkilerini yönetebilmenin yanı sıra, sonuca etki edebilir veya sonucu değiştirebilir.



Olumsuz düşünceleri bir kenara bırakan ve duygusal zekası gelişmiş bir yönetim tarzı ortaya koyabilen şirketlerde de kurum kültürü oluşur ve yerleşir. Bunun sonucu ise, iş sonuçlarının olumlu yönde gelişmesidir.



Duygusal Zeka aynı zamanda liderliğin olmazsa olmaz koşuludur. Bu gün kariyer basamaklarında yükselmenin vazgeçilmez bir parçası olarak görülmektedir. İş dünyasında bu gün, vasat performans gösteren kişileri yıldız perfrormans gösteren kişilerden ayıran özelliklerin %80'nin duygusal zeka özellikleri olduğu görülmüştür. Bu kavramı literatüre sokan Dr. Golemana göre, Kişinin performansına etki eden IQ (Akılcı Zeka) ve Teknik ihtisaslaşmış bilginin başarıya katkısının sadece %20 olduğu görülmüştür.





Evlilik hayatında da mutlu ve başarılı evlilik yürütebilen çiftlerin duygusal zekalarını kullandıkları bir gerçek... Yetişkin yaşta çocukları olanlar bilirler. Nesil farkı nedeniyle onlara ulaşmak bazen ne kadar zor olabiliyor. Aradaki farkı kapatmanın tek yolu "empati" yapmak ve kandimizi yavrumuzun yerine koyarak onun anlayacağı lisanla ona yanaşmaktır.



Harvard, Yale veya Princeton'ı bitirmek, bizlere, insanı okuma ve anlama sanatını öğretmez.



EQ ve IQ arasında doğru orantı yoktur. Akılcı zeka ile duygusal zeka denge halindedir. Akılcı zeka "dümen", Duygusal Zeka ise "yakıt"tır.



IQ, akılcı zeka, gençlikten sonra çok fazla değişmez. EQ, Duygusal Zeka özellikleri ise geliştirilebilir. Duygusal adaleleri ve kasları güçlendirmek mümkün. Öfkemiz, korkularımız, kaygılarımız, hırslarımız, kıskançlık ve benzeri duygular kontrol altına alınmazsa, hayatımızı mahvedebiliyor. Bu duygular birikiyor, birikiyor ve barajı aşarsa tansiyon, migren hatta kanser oluyoruz. Çimento ve demirden çalınmazsa depremin etkisini azaltabiliriz.



Hadi o zaman biraz tanıyalım Duygusal Zeka'nın Etaplarını. Kavramı literatüre sokan Daniel Goleman'e göre "İlişkiler Mimarı" olmak için iki etapta başarılı olmak gerekiyor.



1. Kendinle Olan İlişkilerini Yönetmek
2. Başkalarıyla Olan İlişkilerini Yönetmek


KENDİNLE OLAN İLİŞKİLERİNİ YÖNETMEK




1. KENDİNİ TANIMAK - FARKINDALIK :



¨ Nereye ve niçin varmak istediğini iyi bilmek,
¨ Güçlü ve zayıf yönlerini bilmek ve bunları dile getirebilmek,
¨ Davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini bilmek,
¨ Kendi değer ve amaçlarını bilmek,
¨ Hatalarını samimiyetle, kendisini eleştirerek va hatta gülümseyerek dile getirebilmek,
¨ Yapıcı eleştirileri tehdit olarak görmemek,
¨ Gerçekçi olmayan umutlara kapılmamak,
¨ Kendi kapasitesini bilerek hareket etmek,
Kişi kendini tanıdığı sürece yönetebilir. Özbilinç, kendini tanımak.





2. KENDİNİ YÖNETMEK - KONTROL VE SABIR



¨ Sağlığımıza zarar verebilecek dürtü ve duyguları kontrol altına alabilmek,
¨ Belirsizliklere karşı rahat olmak,
¨ Değişimlere ayak uydurmak ve paniklememek,
¨ Başkalarını suçlamak yerine, kötü performansın nedenini kendi açısından ve diğer koşullar açısından değerlendirmek,
¨ Şikayet etmek yerine, çözüm üretmeye çalışmak,


3. MOTİVASYON



¨ Olaylara iyimser bakabilmek,
¨ Enerjik olmak,
¨ Öğrenme ve devamlı kendini geliştirme istek ve arzusu taşımak,
¨ Performans çıtalarını yüksek tutmak.


BAŞKALARI İLE OLAN İLİŞKİLERİNİ YÖNETMEK :





1 BAŞKALARINI TANIMAK - EMPATİ



¨ Duyguları aklın süzgecinden geçirerek karşı tarafı anlamaya çalışmak, (Empati) "İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batırmak."
¨ Başkasının fikirlerine saygı, güven, hoşgörü ile yaklaşmak,
¨ Kişileri çok iyi dinlemek,
¨ Kişilerin beden dili sinyallerini okuyabilmek,
¨ Geribildirimde bulunmak.


2. İLİŞKİLERİNİ YÖNETMEK - SOSYAL BECERİLER



¨ Farklı insanlarla ortak bir zemin oluşturabilme ustalığına sahip olmak,
¨ Farklı insan tiplerine uyum sağlayabilmek,
¨ Paylaşım ve birlikteliği sağlamak.
Bu kişiler çok popüler kişilerdir. Sevilirler. Ekipleri yönetmekte ustadırlar.





Hepsini biliyoruz diyorsanız, öyleyse uygulayalım. Başarılar....



Birim Yiğit

Eğitmen ve Danışman

Duygusal zeka, sosyal hayatta ayakta kalabilmek ve daha ıyı ilişkiler kurabılmek açısından geliştirilmeye çalışılmalıdır.Kendını başkasının yerıne koyarak düşünmek,ona göre davranmak,kendıne yapılmasını istemedıgın birşeyi başkasına yapmamak,bazen üzücü olsada kararlarımızı bu düşünceler bağlamında vermek...yaşam boyunca bizi olgunlaştıracak bu davranışların hayatımızı kolaylaştırdıgı kadar zorlaştırdıgını da düşünüyorum.bazen çok yönlü düşünmek insanı köşeye sıkıştırıyor.

S.aleyküm sunduğunuz yazılar çok anlamlı herkez burayı okuyarak iyi bir ders çıkarabilirler başarılar diliyorum


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com