Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Bakırcı

TANIM

Bakır ve diğer hafif metalleri, çeşitli aletlerle şekillendiren, süsleyen, yıpranmış olanları onaran, delen ve parçaları perçin, matkap vb. ile birleştiren kişidir.

GÖREVLER

- Yapılacak eşyaya göre: bakırı seçer, işaretler ve keser, - Kalıplama, bükme veya dövme gibi işlemlerle bakıra şekil verir, - Vida yuvalarını zımba veya matkap ile deler, - Çizim planına göre parçaları birleştirir, - Pürüzlü yüzeyleri düzeltir, - Eşyanın kalaylanması gerekiyorsa kalay yapar, - Gerekli tamir işlerini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Kesme makinesi, bükme makinesi, kıvırma makinesi, parlatma makinesi, çekiçler ve tokmaklar, işleme takımları, vida, cıvata ve somunlar, metre, eğe, makas, el testeresi ve keskiler, matkap, zımba, kumpas.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Bakırcı olmak isteyen kimselerin, - Bedence sağlam, özellikle el ve parmakları özürlü olmayan, - Ellerini ustalıkla kullanabilen, - Şekilleri zihinde canlandırabilen, - Nesnelerle çalışmaktan hoşlanan, - Dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu meslek, daha çok bağımsız çalışmaktan hoşlanan kimselere uygundur.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Bakırcı çalışmalarını genellikle küçük bir atölyede yürütür. Çalışma ortamı sıcak, kirli ve gürültülüdür. Kurşun metali buharına karşı dikkatli olunması gerekir. Kurşun zehirlenmesi olabilir. Çalışma süresi haftanın altı günü ve tam gündür. Bakırcı birinci derecede malzeme (bakır levha) ile ilgilidir. Çalışmalar boyunca işverenlerle, diğer çalışanlarla ve müşterilerle iletişim kurması gerekebilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Bakırcılık mesleğinin eski önemi kalmadığı gibi giderek yok olan meslekler grubuna dahil olmaktadır. Bunun nedeni, üretilen malların kullanım alanlarının giderek daralması ve yerine başka maddelerin geçmesidir. Önceki devirlerde mutfakların vazgeçilmez kapkacakları olan bakırın yerini, krom, çelik, porselen, alüminyum, plastik ve cam eşya almaktadır. Bakır ve kalayın pahalı olması da bir başka olumsuz unsurdur. - Günümüzde bakırcılık mesleği belli başlı merkezlerde yürütülmektedir. Yapılan iş ve üretilen mamullerin çoğu turistik eşya niteliğindedir. Meslek bu yönüyle varlığını sürdürmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Yeterli sayıda müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinin metal levha işlemeciliği (bakır işlemeciliği) meslek dalı içinde eğitim verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim programı haftanın 1 günü teorik olarak mesleki eğitim merkezinde, diğer günler ise pratik olarak işyerlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu eğitim sırasında öğrenciler; - Bakırcılık mesleğinde kullanılan takımları, tezgahları tanımayı, - İşe göre malzemeyi seçerek usulüne göre kullanmayı, - Bakırcılığı teşkil eden iş ve işlemleri teknik kurallarına uygun olarak ve istenen sürede yapmayı, - Verilen talimat ve malzemeye göre kesici takım ve makineleri seçmeyi, bunların işe uygun ayarlarını yapmayı öğrenir, gerektiğinde bu ayarların değişmesine karar verip uygular, - Resim ve projesine uygun olarak iş yapmak için gerekli olan uygulamaya ilişkin kuralları alır, - Güvenli ve verimli çalışma alışkanlıkları kazanır, - Kullanılan malzemeleri tanımayı ve bunların siparişi verilirken nasıl tanımlanacaklarını, - Düzenli ve temiz olmayı, işyerinde takımları yerli yerinde bulundurmayı ve atölye temizliğine uymayı, - Tezgah üzerinde takımları düzenli bulundurmayı, - Ekonomik çalışma, yardımlaşma,işbirliği, ekip halinde çalışma, girişimci olma gibi davranışları edinmeyi, - Teknolojik kurallara uymayı ve buradaki gelişmeleri mesleğinde uygulamayı öğrenirler. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Bakırcı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - BENZER MESLEKLER: Tenekeci, Kazan yapıcısı, Sac işçisi, Alüminyum levhacısı.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Meslek eğitimi boyunca mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler, yaptıkları çıraklık sözleşmesi gereği en az asgari ücretin % 30′ u oranında aylık ücret almaktadırlar. Bu ücret haftalık ödenir. Bakır ustası net asgari ücretin 1,5 - 2 katı ücret almaktadır. Bu ücret yörelere göre de değişmektedir. Ayrıca kişi kendine ait işyeri açarak bağımsız da çalışabilir. Bu durumda kazanç, alınan siparişe göre değişebilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com