Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Motosiklet Tamircisi

TANIM

Motosikletlerin motor, motor yardımcı sistemleri, güç aktarma organları, direksiyon, fren, tekerlek ve elektrikli sistemlerini söküp bakım ve onarımlarını yaparak yerlerine ayarlı ve uygun bir şekilde takan kişidir.

GÖREVLER

- Arızayı tespit eder, - Arızalı parçaları tamir ederek veya yenisiyle değiştirerek arızayı giderir, - Zamanla çıkabilecek arızaları önlemek için motosikletlerin motor, yakıt, elektrik, ateşleme, fren, güç aktarım organları vb. kısımlarının bakım ve ayarlarını yapar, - Tamir ve bakım çalışmalarında gerekli sökme, takma, parça değiştirme ve benzeri işleri yapar, - Yapılan işlerle ilgili kayıt tutar, - Kullanılan alet, malzeme, makine vb. parçaların bakımını, temizliğini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- El takımları (çekiç ,anahtar çeşitleri, tornavida çeşitleri, pense çeşitleri…), Mengeneler ve eğeler, Ölçme ve ölçü aletleri (uzunluk ölçü aletleri, kumpaslar, mikrometreler vb.), Markalama aletleri (pleyt, dayama parçaları, gönye, pergel …), Kesme ve kesme takımları (el keskileri, el makasları, el testeresi, kollu makaslar …), Delme ve delme takımları (matkap çeşitleri), Vidalar paftalar ve kılavuzlar, Rayba, Zımpara taşları ve alet bileme cihazları, - Lehimleme ve kaynak takımları, Motor tamirciliğinde kullanılan takım ve cihazlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Motosiklet tamircisi olmak isteyenlerin; - Şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, - Mekanik problemleri çözebilme yeteneği olan, - El ve gözü eşgüdümle kullanabilen, - El ve parmak becerisine sahip, - Yağlı, paslı, soğuk, sıcak… ortamlarda çalışabilecek dayanıklılıkta kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Motosiklet tamirciliğinin icra yeri genellikle kapalı alanlardır. Ancak bu meslek elemanları açık alanda, arazide, yolda vb. yerlerde de çalışabilirler. Çalışma ortamı genellikle egzost kokulu, kirli ve yağlıdır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Motosiklet tamirciliğinin çalışma alanı sınırlıdır. Özel tamirhanelerde istihdam edilmektedirler. Motosiklet kullanımının mevsimlik olması bakım ve onarımını da büyük oranda mevsimlik kılmakta ve birçok bölgede oto motor tamircilerinin de bu işleri yapabildiği düşünülürse istihdam alanının darlığı ortaya çıkmaktadır. Gelir seviyesinin yükselmesine paralel olarak otomobil sayısının hızla artması da motosiklet kullanımını azaltmakta ve dolayısıyla tamirci istihdamını da sınırlamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Motosiklet tamirciliğinin mesleki eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleki eğitim merkezlerinde, söz konusu eğitimin süresi lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde haftanın 1 günü teorik eğitim okulda, 5 günlük pratik eğitim ise işletmelerde verilmektedir. Gerek teorik gerek pratik eğitimlerde öğrenciler; - Mekanik onarımda gerekli olan temel işlemleri kurallarına uygun olarak yapabilecek seviyede teknik bilgi sahibi olur, - Motorculuk mesleğinin gerektirdiği her türlü ölçü ve kontrol, tamir ve bakım aletlerini tanır ve kullanabilecek seviyede beceri sahibi olur, - Temel elektrik terimlerini, devre çeşitlerini, ölçü aletlerini tanır, - Güç aktarma organları ve şasi sistemlerinin yapısını ve çeşitlerini tanır ve bakım, onarım yapabilecek seviyede beceri sahibi olur, - Benzin ve dizel motorlarının ve yardımcı sistemlerinin özelliklerini, çalışma prensiplerini, motoru meydana getiren kısım ve parçaları tanır ve gerekli tamir ve bakımı yapacak beceriyi kazanır, - İki zamanlı motorların çalışma prensiplerini öğrenir, - Temiz tertipli ve düzenli çalışma alışkanlığı kazanır, - Meslek ahlakına, insan ilişkilerine, yardımlaşmaya, işbirliğine, girişimci olmaya uygun davranışlar edinir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Motosiklet tamirciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER: Oto motor tamircisi

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

Çıraklık eğitimi sırasında asgari ücretin %30′undan az olmamak üzere ücret alınır. Bağımsız çalışanlarda kazanç oldukça yüksek olmakla birlikte, bir işyerine bağlı olarak çalışanlarda ücret durumu işverenle yapılacak olan anlaşmaya ve şahsın deneyimine göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com