Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Radyo ve Televizyon Tamircisi

TANIM

Radyo veya televizyon alıcılarının tamir işlerini atölyede veya kullanıldığı yerde yapan kişidir.

GÖREVLER

- Onarılacak radyo veya televizyonun şemasını inceler, - Çeşitli ölçme aletleri kullanarak bozukluğun kaynağını saptar, - Bozuk parçayı onarır veya yerine yenisini takar, - Kablo bağlantılarını yeniler veya yeniden lehim yapar, - Alıcı cihazın ses ve/veya görüntüsünü ayarlar, - Alıcı cihazın antenini kurar ve ayarlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Tornavida, yan keski, pense, kargaburun, cımbız, mengene, eğe, çekiç, testere, bireyiz, lehim emici pompası, avometre, sinyal izleyici, kontrol kalemi, transistör test aletleri, patern jeneratörü, anahtar takımı, tabanca havya ve doğru akım güç kaynağı.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Radyo ve televizyon tamircisi olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerinde başarılı, - El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Renkleri ayırdedebilen, - Görme ve işitme organları sağlam kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Radyo ve televizyon tamircileri atölyelerde görev yaparlar. Çalışma alanı genellikle elektrikle aydınlatılmış, dış uyarıcılardan yalıtılmış mekanlardır. Çalışmalar genellikle ayakta yürütülür. Kişi birinci derecede alet ve malzeme ile ilgilidir. Zaman zaman diğer meslektaşları ve iş sahipleri ile iletişim kurması gerekir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Meslek elemanları, radyo-televizyon tamir atölyelerinde, tamir ve bakım servislerinde iş bulabilmektedirler, - Endüstride özel ve resmi kuruluşlarda, küçük ve büyük iş alanlarında radyo televizyon tamirciliğinin yanı sıra genel elektronikle ilgili bölümlerde çalışabilirler. Ayrıca bu alanda imalat, bakım ve onarım servisleri kurabilirler, - Belli bir bilgi ve beceri düzeyine ulaştıklarında ve gerekli sermayeyi sağlayabildiklerinde işyeri açıp işveren olarak çalışabilirler. Genelde, piyasada, kendi işyerini açarak mesleği sürdürenlere daha sıkça rastlanmaktadır, - İşyerleri, kendi yetiştirdikleri elemanları tercih etmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

- Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde, çeşitli özel ve kamu kuruluşlarının düzenledikleri kurslarda verilmektedir. - Ayrıca, endüstri meslek liseleri ve teknik liselerin elektronik bölümlerinde, radyo ve televizyon tamirciliği konuları öğretilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Endüstri meslek liselerine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okulların giriş şartlarına uygun olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Çıraklık eğitimi lise ve daha üst düzeyde genel eğitim almış olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Çıraklar, kuramsal (teorik) eğitimlerini, haftada bir gün mesleki eğitim merkezlerinde veya işletmelerce sağlanan eğitim yerlerinde görürler. Çıraklar kuramsal (teorik) eğitim programlarına paralel olarak, işyerlerinde usta öğreticilerin gözetiminde haftada 5 gün uygulamalı (pratik) eğitim görürler Teorik eğitimde; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi gibi derslerin yanında Elektronik Bilgisi, Ses Frekans Tekniği, Radyoculuk Bilgisi, Endüstriyel Elektronik, Televizyon Tekniği, Mesleki ve Teknik Resim dersleri verilir. Pratik eğitimde; aletleri kullanmasını, bakımını, arızalı parçaları değiştirmeyi, direnç ölçüm işleri yapmayı, devre elemanlarını okumayı, anten tesisatı kurmayı, açık ve kapalı solo tesisatı kurmayı öğrenir. Endüstri meslek liselerinde eğitim süresi 3 yıldır. Öğrenciler, teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik eğitimlerini de haftada üç gün işletmelerde yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Radyo Televizyon tamirciliği mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Meslek lisesi mezunları da doğrudan ustalık sınavına girebilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar bağımsız işyeri açabilirler. BENZER MESLEKLER: Elektronik teknisyenliği, Bilgisayar bakım ve onarımcılığı, Haberleşme cihazları bakım ve onarımcılığı

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

- İşletmelerde meslek eğitimi yapan endüstri meslek öğrencileri asgari ücretin %30′undan az olmamak üzere ücret alırlar. - Çıraklık eğitimi süresince, işverenlerce çıraklara asgari ücretin %30′ u oranında bir ücret ödenmektedir. - Mesleki bilgilerini geliştirene kadar, en az asgari ücret düzeyinde bir ücret almaktadırlar. - Kendi işyerlerini kurduklarında ise, ücret iş kapasitelerine bağlı olarak değişmekle beraber asgari ücretin 3-4 katı veya daha fazla bir gelire sahip olabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com