Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Motivasyon türleri: 8 motivasyon kaynağı

Motivasyon şu şekilde tanımlanabilir: Bir hedefe ulaşmayı veya bir ihtiyacı karşılamayı amaçlayan davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren süreç.

Bizi harekete geçiren ve zor durumlarda bile ilerlememizi sağlayan güçtür. Susadığınızda bir bardak su içmek, en çok arzu ettiğiniz sürüş sınavını geçmek için bütün gece çalışmak ya da bir şampiyonada en iyisi olmak için çok çalışmak onun sayesinde mümkün.

Bununla birlikte, önerdiğimiz zorluklar ve projeler çok çeşitli olduğu gibi, hedeflerimize ulaşmak için güçlerimizin doğduğu motivasyon türleri de çeşitlidir. Bu makalede tam olarak bahsedeceğim şey bu: motivasyon türleri.

İnsan ihtiyaçlarını analiz eden bir teori: "Maslow'un Piramidi"
Psikolojinin motivasyona olan ilgisi
Birçok psikolog, motivasyon araştırmalarıyla ilgilenmektedir. insan davranışında temel bir ilkedir: kimse motivasyonsuz, sebepsiz hareket etmez. Motive olmak, günlük işleri ağır bir yük olmadan yapmak ve bizi hayatta tutmak demektir. Ancak sadece bu değil, motivasyon stres seviyesi, benlik saygısı, konsantrasyon vb. Gibi diğer psikolojik değişkenlerle de ilgilidir ve birçok araştırmanın da belirttiği gibi, hepimizin sağlığı ve refahı üzerinde bir etkiye sahiptir. .

Bu nedenle, yukarıda bahsedilen Maslow'un Piramidi dahil olmak üzere insan motivasyonundan bahseden birçok teori vardır. McClelland'ın üç faktörü dalga Herzberg'in çift faktör teorisi. Motivasyon çalışırken, farklı alanlara uygulanabilen farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir: iş, spor, öğrenme, vb. Bu, birçok yazarın motivasyonu farklı isimler altında sınıflandırmasına neden oldu.

Motivasyon türleri
motivasyon derecesi her bireyin oranı, ona neden olan şeyin değeriyle doğrudan orantılı değildir, daha ziyade gücü belirleyen, onu alan kişinin verdiği önemdir. veya motivasyon seviyesi.

Aşağıda, bizi belirli eylemleri gerçekleştirmeye iten farklı motivasyon türlerinin yanı sıra farklı motivasyon kaynaklarını açıklayacağız.

Dışsal motivasyon ve içsel motivasyon
Motivasyon türlerini bu şekilde sınıflandırmanın yolu en çok kullanılanlardan biridir ve neyin motive ettiği yere dayanır: bağlama ait teşvikler mi yoksa kendi kendine yönetilen teşvikler mi?

1. Dışsal motivasyon
dışsal motivasyon motivasyonel uyaranların bireyin dışından ve faaliyetin dışından geldiği gerçeğini ifade eder. Bu nedenle, motive edici faktörler, para veya başkalarının takdiri gibi dış ödüllerdir. Dışsal motivasyon, yaptığımız şeyi oluşturan eylemler zincirini gerçekleştirmenin memnuniyetine değil, sanki bir yan ürün gibi, onunla yalnızca dolaylı olarak ilgili olan bir ödüle dayanır.

Örneğin, bir birey daha fazla para kazanmak için çok çalışabilir veya iyi bir işin eğitimini bitirdiğinde sağladığı sosyal kabul nedeniyle çok çalışabilir. Dış pekiştiricinin beklentisi onu zamanında bitirmesi için motive edeceğinden, yerine getirilmesi gereken bir görev için dışsal motivasyona sahip bir kişi, çok az ilgi duymasına rağmen bu işte çok çalışacaktır.

2. İçsel motivasyon
içsel motivasyon herhangi bir dış ödülden ziyade bireyin içinden gelen motivasyonu ifade eder. Kendini gerçekleştirme ve kişisel gelişim arzusuyla ilişkilidir ve kişinin bir aktiviteyi gerçekleştirirken hissettiği zevkle ilgilidir, bu da bir kişinin bunu yaparken "Akış Halinde" olmasına izin verir.

Örneğin: Futbol takımının antrenman seanslarına sadece en sevdiği sporu oynamaktan zevk almak için katılan bir kişi.

İçsel motivasyon, bir motivasyonla en çok bağlantılı motivasyon türüdür. iyi verimlilik, bireyin ortaya çıktığı yerde, ödülü elde etmek için gerekli olan asgariyi karşılamakla sınırlandırmaz, ancak kişisel olarak yaptığı işle ilgilenir ve çabasının büyük bir bölümünü buna harcamaya karar verir.



Olumlu motivasyon ve negatif motivasyon
Bu ayrım, motivasyonla ilişkilendirilen duygusal yüke dayanmaktadır.

3. Olumlu motivasyon
olumlu motivasyon Bir bireyin, ister harici ister dahili (aktivitenin zevki için) olumlu bir ödül alarak bir davranışı başlattığı veya sürdürdüğü süreci ifade eder.

4. Olumsuz motivasyon
olumsuz motivasyon Bir kişinin hem harici (ceza, aşağılama vb.) hem de içsel (hayal kırıklığı veya başarısızlık hissinden kaçınma) hoş olmayan bir sonuçtan kaçınmak için bir davranışı başlattığı veya buna bağlı kaldığı süreci ifade eder.


Motivasyon çeşitlerini sınıflandırmanın diğer yolları
Spor psikolojisindeki uzmanlaşmış literatür, fiziksel aktivite ve spor dünyasıyla ilgili diğer motivasyon türleri hakkında da bilgi sağlamıştır.

Temel motivasyon vs günlük motivasyon
Motivasyon türlerinin bu sınıflandırması, eyleme götüren şeyin sıklığına ve yoğunluğuna özel dikkat gösterilerek oluşturulur.

5. Temel motivasyon
temel motivasyon bir sporcunun faaliyetlerine bağlılık düzeyini belirleyen sabit motivasyon temelini ifade eder. Bir sporcunun spor sonuçlarına, kişisel performansına ve / veya her ikisinin de olumlu sonuçlarına olan ilgisini ifade eder.

6. Günlük motivasyon
günlük motivasyon bir sporcunun günlük aktiviteye olan ilgisini ve onun ürettiği anlık hazzı ifade eder.



Ego merkezli motivasyonel rehberlik ve görev merkezli motivasyonel rehberlik

İle ilgili olarak motivasyonun öz saygı ve benlik kavramı ile az çok etkileşime girme yolubu iki kavramı birbirinden ayırabiliriz. Her iki yönelim de ortogonaldir ve zıt değildir. Bu nedenle, hem yüksek yönelimli, hem de düşük yönelimli, ego merkezli yönelimi yüksek, ancak görevde düşük ve görev yönelimi yüksek, ancak ego merkezli yönelimi düşük sporcular olabilir.

7. Ego merkezli motivasyonel rehberlik
Bu tür bir motivasyon, Sporcuların motivasyonu, diğerlerine kıyasla zorluklara ve sonuçlara bağlıdır sporcular.

8. Görev odaklı motivasyonel rehberlik
Motivasyon, kişisel zorluklara ve sonuçlara ve ustalık ve ilerlemenin öznel izlenimlerine bağlıdır. Yani, motive eden şey kendini yenmektir, kişisel markaları geliştirmek.

Uygulamaya geçelim: kendinizi nasıl motive edersiniz?
Sizi bir dizi tanımaya davet ediyoruz motivasyonunuzu yüksek seviyede tutmak için stratejiler ve anahtarlar.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com