Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Radyo-TV Yayımcılığı Teknikeri

TANIM

Radyo ve Televizyonda programların kaliteli bir biçimde sunulması için kamera çekim, ses, ışık, görüntü gibi işlerde çalışan kişidir.

GÖREVLER

Radyo-TV yayımcılığı teknikeri; - Radyo ve TV programlarında film yapımı ve yönetimi, resim ve ışık, görüntü seçiciliği gibi diğer teknik konularda çalışır. Bunun için; - Radyo ve TV’ de kurgu tekniğini oluşturur, - TV’de dekor tasarımını yapar, - Mekan seçiminde yardımcı olur, - Programların banda ve filme alınması işlemlerini yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Bilgisayar, kamera, kamera sehpası, kablolar, projeksiyon alet ve makineleri, sahne ve dekor malzemeleri, film ve bantlar, uydu ve haberleşme sistemleri ile ilgili aygıtlar, yayımcılık ile ilgili her tür elektrikli ve elektronik malzemeler, her tür ses ve görüntü cihazları, her tür büro malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Radyo-TV Yayımcılığı Teknikeri olmak isteyenlerin; - Normal düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Güzel sanatlara ilgi duyan, - Mekanik işlere yatkın, - Renkleri ve şekilleri algılama yeteneğine sahip, - Ekip çalışmasından hoşlanan, - Yaratıcı ve çok yönlü düşünebilen, - Yeniliklere açık, - Görme ve işitme duyusu ve belleği güçlü, - İnce ayrıntıları görebilen, dikkatini bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Radyo-TV Yayımcılığı Teknikeri; işin niteliğine göre stüdyo, dış çekim ortamı, sakin bir kayıt odası gibi yerlerde çalışır. Birinci derecede teknik işlerle ilgilidir. Çalışma ortamı çoğu kez temiz bir stüdyo ortamı olmakla birlikte, bazen de açık havada kalabalık, soğuk, sıcak ve yağışlı hava şartlarında çalışmaları gerekebilir. Radyo-TV sektörü ekip çalışmasını gerektirdiğinden diğer teknik ekip personeli ile sürekli iletişim halindedir. Çalışma saatleri düzenli değildir. Sabahın çok erken veya gece yarısı çalışma söz konusu olabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Radyo-TV Yayımcılığı Teknikerliği eğitimini tamamlayanlar; Sinema, Tiyatronun teknik ekiplerinde, reklam kuruluşlarının program metin yazarlığı, reklam krokisinin ortaya çıkarılmasında görev alabileceği gibi, Radyo-TV kuruluşlarında ve özel film prodüksiyon şirketlerinde; program yapımcısı, program yazımı, programın banda ve filme aktarılması, dekor düzenlemeleri, kamera çekimi, programın ışık, ses, görüntü sistemlerinin oluşturulması faaliyetlerinde iş bulabilir. - Eğitimin gerek teorik ve gerekse pratik olması bölüm mezunlarını nitelikli kılmakta ve iş bulma imkanlarını arttırmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleki eğitim Meslek Yüksekokullarının Radyo-TV Yayımcılığı bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

- Meslek liselerinin Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Fotoğrafçılık, İletişim, Radyo-Televizyon bölümlerinden mezun olanlar “Radyo-TV Yayımcılığı” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerinden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunu için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sözel (SÖZ)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Meslek eğitim süresi 2 yıl olup; 1. yılda; Matematik, Fizik, Radyo-TV Tekniği, Radyo-TV Haber Tekniği, Radyo-TV İşletmeciliği, TV’de Dekor Tasarımı, Bilgisayarda Kurgu, Kurgu Tekniği, Reklam Stratejileri, Radyo TV’de Program Yapımı, program Yönetimi, Film Yapımı ve Yönetimi, TV Tekniği, Program Metin Yazımı ve Senaryo Yazma Tekniği, TV’de Dış Çalışma gibi dersler alırlar. 2. yılda; Elektronik Haberleşme Sistemleri, Fotoğrafçılıkta Görsel Teknikler, Yabancı Dil, Radyo-TV Kurgu Teknikleri, Reklam Filmi Yapımı ve İstatistik dersleri ile 1. yılda alınan bazı derslerin II. yılda devam edenleri alınmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

“Radyo-TV Yayımcılığı” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Basın ve Yayın, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, İletişim, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televzyon, Radyo, Sinema ve Televizyon, Sinema ve Televizyon, Televizyon Gazeteciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Çalıştıkları alanda teknik idare amiri veya şefi olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Meslek eğitimi süresince kazanç yoktur. Koşulları uyan öğrenci Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan ve diğer kuruluşların ve üniversitelerin verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler. - Çeşitli alanlarda çalışma imkanının olması ve çalıştığı sektörün büyüklüğü, işyerlerinin ücret politikaları sonucunda değişik ücretler söz konusudur. Radyo-TV kuruluşlarında liyakate dayalı ücret politikası olup; tecrübe, vasıf ve işinde başarılı olma gibi durumlar ücreti değiştirmektedir. Piyasada belirlenmiş bir ücret yoktur. Kişinin sektördeki pozisyonuna göre de değişebilir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Y-ÖSS PUANLARI 0,3 AOBP'li 0,8 AOBP'li Ek Puanlı
Y-ÖSS-SÖZ-1 Puanı
Basarı Sırası 239,550
0585535 278,074
0533098 ---
---
Y-ÖSS-SAY-1 Puanı
Basarı Sırası 179,046
0914199 ---
--- ---
---
Y-ÖSS-EA-1 Puanı
Basarı Sırası 212,527
0841090 250,333
0740751 ---
---
Y-ÖSS-SÖZ-2 Puanı
Basarı Sırası 230,309
0254241 268,833
0258479 ---
---
Y-ÖSS-SAY-2 Puanı
Basarı Sırası ---
--- ---
--- ---
---
Y-ÖSS-EA-2 Puanı
Basarı Sırası 201,449
0575509 239,255
0579636 ---
---
Y-ÖSS-DİL Puanı
Basarı Sırası ---
--- ---
--- ---
---


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com