Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Seramik Teknikeri

TANIM

Seramik hammaddelerinden mutfak ve süs eşyaları, fayans ve banyo takımları gibi malzeme ve eşyaların yapımı ile ilgili olarak planlanan işleri yürüten kişidir.

GÖREVLER

- Ürünleri biçimlendireceği model ve kalıpları hazırlar, - Seramik çamurunu hazırlar, akışkanlığını ve yoğunluğunu saptar, - Hazırladığı çamuru biçimlendirir ve süsler, - Seramik çamurunun pişme, küçülme ve kuruma küçülme deneyimini yapar, - Seramik pişmiş ürünlerinin darbeye ve asitlere karşı deneyimini yapar, - Seramik mamullerinin kalite kontrolünü takip eder, - Kullandığı makine araç ve gereçlerin basit bakım ve onarımını yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Seramik çamuru (Kaolin, Kuars, Kil, Feldisbas v.b.), - Kalıp yapımı için alçı, gomalak, Arap sabunu, - Sünger, sistere, çeşitli boy testereler, zımparalar, değişik ebatlarda kazıyıcı aletler, - Yardımcı tahta veya alçı plakalar, seramik boyaları, (Sır altı, sır üstü) - Oksitler, seramik fırçaları, elek baskı, sır, fırınlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Seramik teknikeri olmak isteyenlerin , - Fen bilimlerine özellikle fizik ve kimyaya ilgi duyan, - El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yetenekleri güçlü, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, - Estetik görüş sahibi, şekillere güzellikler katabilen, - Ayrıntılara dikkat edebilen, - Tasarlama ve çizim yeteneğine sahip kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Seramik teknikeri, seramik ürünleri imal eden atölye ve fabrikalarda çalışırlar. Çalışma ortamı genellikle nemli, Alçı ve çamur malzemeleriyle kirlenmiş, bazen de sıcak ve kokulu olabilir. Çalışırken daha çok malzemelerle ilgilendiği için başkalarıyla iletişime pek az gereksinim duyarlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bu elemanlar özel sektöre ait seramik işletmelerinin ARGE (Araştırma ve Geliştirme), Dökümhane, Fırınlama, Sırlama, Korlama, alçı ve kalıp bölümlerinde çalışabilirler veya kendi adlarına atölye açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Seramik” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

- Meslek liselerinin Cam İşlemeciliği, Çini Desinatörlüğü, Çini Desinatörlüğü (Süslemecilik), Çinicilik ve Seramik, Çinicilik ve Seramik (Dekorlama), Çinicilik ve Seramik (Şekillendirme), Grafik/Grafik Sanatlar, Heykel, Plastik Sanatlar, Seramik, Seramik Sanatı, Şekillendirme ve Desenleme, Tasarım ve Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar “Seramik” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra 2 yıldır. Eğitim süresince temel derslerin yanında Seramik Teknolojisi, Seramik Hammaddeleri, Dekor Teknikleri, Alçı Şekillendirme Teknolojisi, Model Kalıp Teknolojisi, Sırlama ve Fırınlama, Seramik Hammaddeleri ile Serbest Çalışma, Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayarlı Tasarım gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

“Seramik” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Seramik, Seramik Mühendisliği, Seramik Öğretmenliği, Seramik Sanatları, Seramik ve Cam” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER: Seramik Mühendisi, Seramik Teknisyeni.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci kredilerinden ve harç kredilerinden faydalanabilirler. - Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir. - Özel sektörde ise kazanç çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre değişiklik göstermektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Mrb ben uludağ üniversitesi seramik bölümünden mezun oldum ve şuan seramik teknikeri olarak 1yıl işsiz durumdayım neden herkes mesleğini yapamıyor..boşa mı gitti bunca emekler..yazık yaa

ben afyon kocatepe üniversitesigüzel santlar fakültesi seramik bölümünde çalışan seramik teknikeriyim 2007 mezun oldum 2008 de göreve başladım


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com