Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Takı Teknikeri

TANIM

Takı eşyalarını bilgisayar ve elle tasarlayan, tasarlanan takı eşyalarının yapımını yürüten kişidir.

GÖREVLER

- Bilgisayarla veya elle takı eşyalarının tasarımını yapar, - Kıymetli madenleri eritme kabı kullanarak ateşte eritir, - Eritilen kıymetli madenleri çeşitli kalıplar kullanarak şekillendirir, dökümünü, kaynak işlemini gerçekleştirir, parçaları birleştirir, - Takıların cila ve parlatma işlemini yapar, - Değerli taşları takılara mıhlama işlemini yapar, - Takıları tamir eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar, - Kuyumcu Tezgahı, El aletleri; Penseler, Makaslar, Kaynak Tabanca ve Makineleri, Testere Kolu ve Testere Kılları, Eğeler, Çiftler, Gönye, Çelik Pergel, Kaynak Yardımcı Malzemeleri, El ve Masa Mengeneleri, Frezeler Topluluğu, Diğer aletler; Eritme Ocağı, Silindirler, Tavlama Ocağı, Asit Ocağı, Döküm Makinası, Cila Makinesi, Presler, Yıkama Cihazları, Parlatma Tamburu, Ölçü aletleri; Kumpas, Yaylı Kumpas, Ölçülü Yüzük Malafları, Bilezik ve Yüzük Ölçüleri, Elektronik Terazi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

- Gözleri, elleri sağlam ve güçlü, - Tasarım, çizim ve sanat yeteneği yüksek, - Dikkatli, titiz kimseler olmaları gerekmektedir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştırıcı bir özelliktir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Küçük takı atölyeleri ve fabrikalarda çalışırlar. Çalıştıkları ortam kapalı olup, maden tozları ve kimyasal maddelerin yaydığı koku nedeniyle önlem alınmadığı takdirde zehirlenme tehlikesi mevcuttur. Ekip çalışmasını gerektirir. - Çalışırken meslektaşları, işyeri sahipleri, müşteriler ve kuyumcular ile iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanlarının çalışma alanı, kuyumcu atölyeleri ile fabrikalardır. Kuyumcularda vitrin kuyumcusu olarak, bujiterilerde, diş protez ve gözlük çercevesi yapım atölyelerinde tasarımcı olarak çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli Üniversitelere bağlı Meslek Yüksek Okulların “Uygulamalı Takı Teknolojisi” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin Dekoratif El Sanatları, Eğitim Araçları, El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi, El Sanatları ve Çiçek, El ve Makine Nakışları, Giyim ve Ev Aksesuarları, Nakış, Kuyumculuk, Kuyumculuk Takı Tasarımı, Kuyumculuk Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar “Uygulamalı Takı Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler, gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda ek yerleştirme ile açık kontenjanı olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre, yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlık (EA)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; 1. Yarıyıl; Bilgisayar Kullanma-1, Takı Teknolojisi, Süsleme Terminolojisi,, Mesleki Teknik Resim, Takı Yapım Teknikleri-1, Temel Sanat Eğitimi, Mesleki Kimya, Genel Gemoloji-1, Teknik İngilizce-1, Türk Dili-1 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 1, İngilizce. 2. Yarıyıl; Bilgisayar Kullanma –2, Takı Yapım Teknikleri -2, Sanat ve Takı Tarihi, Yüzey Süsleme Teknikleri -1, Takı Tasarımı-1, Genel Gemoloji 2, Teknik İngilizce 2, Türk Dili 2, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 2, İngilizce 2. 3. Yarıyıl; Bilgisayar Uygulamaları-1, Yüzey Süsleme Teknikleri- 2, Süs Taşların Tanınması ve Şekli, Takı Yapım Teknikleri- 3, Takı Tasarımı - 2, Mesleki İngilizce 1. 4. Yarıyıl; Bilgisayar Uygulamaları -2, Atölye Uygulaması, Takı Yapım Teknikleri 4, Süs Taşı Ve Metali Şekillendirme, İş Hukuku Yönetim Denetim, Proje, Takı Tasarımı 3, Mesleki İngilizce 2. dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

- Uygulamalı takı teknolojisi teknikerleri çalıştıkları atölye ve fabrikalarda atölye sorumlusu ve fabrikalarda bölüm sorumlusu olabilirler. - “Uygulamalı Takı Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖYSM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; - Kuyumculuk, - Takı tasarımı lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU

- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. - Çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanılan burs olanaklarından yararlanabilirler. - Mesleğin eğitimini tamamlayan meslek mensuplarının kazanç düzeyi meslek mensubunun mesleki tecrübesi, bilgi ve becerisi, çalıştığı atölyenin kapasitesi vb. nedenlerle değişiklik arz etmekle birlikte asgari ücret ile asgari ücretin iki katı oranında değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com