Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

'İlk sınavdaki puanım iyi değil' diyerek, LYS'yi ihmal etmeyin!

Fem Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan düşük puan alan öğrencilere seslendi: "Bu bir maraton. Sınav 5 oturumdan oluşuyor bunu unutmayın. Umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Planlı ders çalışmaya devam edin."

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nı (YGS) kazanan adaylar üniversite sınavlarının ikinci maratonu için çalışmaya devam ediyor. Beş oturumdan oluşan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için öğrenciler şafak sayıyor.

Fem Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, 'LYS'lere odaklanma zamanı' diyerek YGS'den düşük puan alan öğrencilerin umutsuzluğa kapılmadan çalışmaya devam etmelerini öneriyor. YGS kayıplarının rahatlıkla telafi edilebileceğini vurgulayan Ardıç, LYS'lerdeki soru sayısının fazla olmasını ve sınavın beş oturumdan oluşmasını bir avantaj olarak değerlendiriyor.

Rehberlik uzmanı, "YGS soruları genel olarak okuduğunu anlama, temel kavram ve ilkelerle düşünme, zihinsel beceriler ve basit işlemlere dayalı sorulardan oluşuyordu. Bundan dolayı bilgiye dayalı çalışma yapan adaylar fazla bir performans gösteremedi. Fakat LYS'de gerçekten konuyu bilen ve bildiğini kavrayıp uygulayabilen adaylar daha başarılı olacaklar. Gerçek çalışanla çalışmayan LYS'lerde ayırt edilecek." şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllardaki ÖYS sorularının LYS sorularının habercisi olduğunu söyleyen Faruk Ardıç, önceki yıllara ait ÖYS sorularının içerik ve zorluk bakımından LYS'lerde sorulacak sorulara yönelik ipuçları verdiğini belirtti. Geçmiş yıllardaki ÖYS sorularının mutlaka çözülmesi gerektiğine değinen Ardıç, "Çıkmış soruları çözmekle; LYS'lerde hangi konulardan soru geleceğini, LYS sorularının üslubunu ve mantığını, soruluş tarzını, konulara göre dağılımını ve konulardan ne tip soruların sorulabileceğini, soruların zorluk ve kolaylık oranlarını tespit edebilirsiniz." dedi.

ÖSYM'nin açıklamalarına göre üniversiteye girişin birinci aşaması olan YGS'de 1 milyon 233 bin 580 aday LYS'ye katılma hakkı elde etti. 2009 itibarıyla yükseköğretim programlarının kontenjanı ise 621.749 kişi. Bu kontenjanlarda yeni açılan üniversiteler ve bölümlerle birlikte yüzde 10 artış bekleniyor. Rehberlik Uzmanı Ardıç, bu verilere dayanarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Yabancı dil LYS-5'e başvuran 31 bin 300 adaydan 16.554 aday yerleşecek durumda. Dilden yerleşme oranı % 54. Yani 2 dil öğrencisinden biri üniversiteye yerleşecek durumda.

Fen bilimleri (LYS-2) sınavına girmek isteyen adayları tamamen sayısalcı aday olarak düşündüğümüzde başvuru 276 bin civarında. 2009'daki SAY-2 kontenjanı 12.700 kişiydi. Bu sene yüzde 5 kontenjan artışı da göz önünde bulundurulduğunda sayısalcıların yerleşme oranı yüzde 45 civarında.

Sözelden sosyal bilimler (LYS-4) sınavına girmek isteyen adayların sayısı 350 bin civarında. 2009 Sözel-2 kontenjanı ise 38 bin. Kontenjana göre sözelcilerin % 12'si bir yükseköğretim programına yerleşecek.

Eşit ağırlıktan kaç adayın tercih yapacağını, matematik ve edebiyat-coğrafya sınavlarına başvuranlara bakarak kestirmek zor. Ama 2009 itibarıyla 4 yıllık eşit ağırlık kontenjanı 95 bin civarındaydı. Ortalama 300 bin eşit ağırlık öğrencisi kabul ettiğimizde yerleşme oranlarının % 30 civarında olması bekleniyor.

LYS'lere yönelik stratejiler

LYS'ler bilgiye dayalı olduğu için bilgi ağırlıklı çalışmaya özen gösterin.

Çok iyi bildiğiniz konularla boşuna zaman harcamadan eksik olan diğer konulara bakın, ağırlık verin.

Moral bozukluğuna, umutsuzluğa meydan vermeden emin adımlarla hedefe doğru ilerlenmeli. Unutulmamalı ki Lisans Yerleştirme Sınavı hedefe ulaşmanın 2. basamağı.

Havaların rehavetine kapılıp dersler ihmal edilmemeli.

Zaman


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com