Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

ISTP (İçedönük-Duyumsayan-Düşünen-Algılayan)

ISTP'ler sessiz, meraklı seyircilerdir; geride durup gözetlerler olup biteni. Anlaşılmaları kolay değildir; çoğu insan bilmece gibi görür onları. Bağımsız kafalı, bireycidirler. Davranışları geleneklere ya da başkalarının beklentilerine uymaz. Eylemden, riske girmekten hoşlanır, güçlükleri aşma yetenekleriyle övünürler. Sakin, serinkanlı, düşünceli ve mesafeli duruşları nedeniyle öteki SP tiplerinden biraz farklı görünürler. Dürüst, açık sözlü, konuşmaktan çok hareketi yeğleyen pragmatik insanlardır. Analitik insanlar oldukları için işlerin kişilik dışı ve önemli prensipleriyle ilgilenirler. Genelde mekanik şeylerin nasıl çalıştığı ve aletler konusunda bilgili ve usta ellere sahiptirler. Kendilerine göre mantıklı, özel kararlar verirler, ifadeleri nettir, dolaysızdır, her şeyi gördükleri gibi anlatırlar.

Meraklı ve gözlemci insanlar olan ISTP’ler sadece güvenilir gerçeklerle ikna olurlar. Geçeklere saygılıdırlar, iyi bildikleri ve anladıkları konularda gerçek bir bilgi deposu olabilirler. Gerçekçi oldukları için eldeki kaynaklardan mümkün olduğunca faydalanırlar ve bu da onları zamanın değerini bilen pratik insanlar haline getirir. Sakin ve içlerine kapanık olan ISTP’ler dostlar arasında olmadıkları zaman yabancılar arasında utangaç insanlar haline dönüşürler. Kendilerine yeten, eşitliği seven insanlardır. Çalışma konusunda kendi kendilerini teşvik ederler ve önlerine çıkan ani sorunlara karşı hemen uyum sağlar çözüm yolları ararlar. Hareket ve heyecanı sevdikleri için genelde açık havada spordan hoşlanırlar.








ISTP ve İş

· Çevresindeki somut gerçeklere odaklıdır.

· Zamanlama duygusu güçlüdür; karşılaştığı somut sorunları hemen çözer, boşa çaba harcamaz.

· Anlam belirsizliklerinden ve gereksiz ayrıntılarla uğraşmaktan hoşlanmaz; vakit geçirmeden sorunun püf noktasını yakalayıp çözümüne yönelmek ister.

· Pürüz gidermek, sorunları sistemli, mantıklı, verimli biçimde ele almak hoşuna gider.

· Eğer sonuç almasını engelleyen kurallar, usuller, yerleşik düzenler varsa, onların açığından dolaşmaya bakar.

· Emir komuta zincirlerini ve yetki kademelerini gereksiz sayar, bütün gücüyle direnir onlara.

· Başkalarını gözetim altında bulundurmaktan ya da başkaları tarafından gözetim altında bulundurulmaktan hoşlanmaz.

· Yalnız çalışmayı tercih eder, Ancak kendisi kadar, ya da daha fazla teknik yeteneğe sahip bir meslektaşı varsa, onunla çalışmaya razı olur.

· Kriz anında serinkanlılığını korur.

· Aletlerden İyi anlar, onları hayret verici bir ustalıkla kullanır.

· İlgilendiği alanlarda çok bilgi ve ayrıntıyı belleğinde kayda geçirir, hepsini çabucak düzenleyip mantık çerçevesine oturtur.

· Yeteneklerini sürekli devreye sokmayan İşlerden kısa sürede sıkılabilir.










Tipik Uğraşlar

ISTP'lere uygun çok meslek vardır. Bugüne kadar onların deneyip hoşnut kaldıkları uğraşların bir listesi:

Hesap uzmanı

Askeri personel

Koç ya da antrenör

Bilgisayar programcısı

Polis memuru

Diş hekimi asistanı

Ekonomist

Mühendis

Deniz biyologu






ISTP ve İnsan İlişkileri

· Pek konuşma ve sohbet ihtiyacı yoktur; laftan çok eylemle İletişim kurar.

· Sevgisini iyilikler ederek ve gereğinde bir şeyleri onararak pratik ve somut yollardan gösterir.

· Yükümlülüklere, görevlere, verilmiş sözlerin tutulması gereğine alerjisi vardır. Duygusal bağlantıları birer tuzak gibi görebilir.

· Birlikte olduğu insanların kendi meraklarını paylaşmasını ya da bildiğini yapmasına karışmamasını ister.

· Çoğu zaman yalnız yaşar; ama önemli saydığı kişilere çok vefalı da olabilir.

· Ne yapacağı belli ol­maz genellikle. Öteki tiplerin onunla yaşa­ması zordur.

· İnsan ilişkileri sorunlu ola­bilir, Yakınları dışındaki kişiler onu soğuk ve duygusuz görebilirler.

· Gerçeklere ve mantığa odaklandığı için, insan­lara olumsuz baktığı ve kayıtsız kaldığı sanılabilir.



Çalışma dışında

ISTP'ler yarışçılık, dağ paraşütçülüğü, kayalara tırmanma, kar kayağı, dalga sörfü gibi yürek isteyen, tehlikeli, bol adrenalli sporlara merak sarar, ustalaşarak rakipleri geçmeye bayılırlar. Coşkuyla yoğunlaşırlar kafalarına taktıkları her işte; çünkü en hoşlan­madıkları şey can­larının sıkılmasıdır, Koleksiyon yapar­ken ve hobileriyle uğraşırken son de­recede düzenlidirler.



ISTP'lere Öneriler

· Her zaman hemen sonuç almak için çabalamaya ara verin de uzun vadedeki hedefler ve gelecekte yapmak istedikleriniz üstüne düşünmeyi deneyin.

Başkalarının bakış açılarına da değer vermeyi öğrenin. Belki sizin dü­şünmediğiniz bir şey gelmiştir onların akıllarına.
Yiğitlerin değişik yoğurt yiyişleri olduğunu, yaşamın farklı biçimlerde yapılandırılabileceğini anlayın. Ak-kara düşünüşünden vazgeçin.
Başka biriyle konuşurken önce onun hangi düşüncelerine katıldığınızı söyleyin, katılmadığınız noktaları daha sonra getirin gündeme.
Başkalarından söz ederken yalnız düzeltilecek taraflarını değil, be­ğendiğiniz özelliklerini de belirtin. Hak ediyorlarsa, bir iki övgü sözü de ekleyin.
İçinizden birine sevgi belirtmek geliyorsa kendinizi tutmayın. Ona önem verdiğinizi belli edin.
Önemsediğiniz ilişkilere zaman ayırın.
Duygularınızı dile getirmenin yollarını ve iletişimde daha açık olmayı öğrenin. Görüşlerinizi başkalarıyla daha sansürsüz paylaşın.
Mantıklı, canlı, pratik, bağımsız, objektif, gerçekçi ve enerjik olabilme gibi güçlü özelliklerinizin değerini bilin.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com