Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Tuzaklardan uzak durun!

Günümüzün rekabetçi ortamında bazı fırsatları yakalayabilmek zorlaşırken, ilk seferde en iyi izlenimi bırakmak giderek önem kazanıyor. Karşınızdaki kişide olumlu bir etki oluşturmak için ne yapıp yapmamanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Kariyer koçu Deborah Walker iş görüşmesinde kaçınmanız gereken 5 tuzağı şöyle sıralıyor:

1. İş görüşmesinde sorulabilecek zorlu sorulara hazırlanmamak.

İş görüşmesinde gelebilecek zorlu ve hatta sorulmaz diye düşündüğünüz sorulara hazırlanmalısınız. En iyi strateji gelebilecek tüm soruların cevaplarını aklınızdan geçirmek. Bu konuda yazılmış kitapları, makaleleri ya da bir kariyer koçunu kaynak olarak kullanabilirsiniz. Zorlu ve kötüye giden durumları olumluya çevirmek ve uygun cevaplar verebilmek için önceden mutlaka hazırlık yapmalısınız.

2. Karşınızdaki kişinin nasıl iletişim kurduğunu önemsememek.

İş görüşmesini yapan kişiyle verimli bir iletişim kurmak, ilk izlenimi ne kadar iyi bıraktığınızla doğru orantılı. Bunu yapmanın en iyi yolu karşınızdaki kişinin iletişim kurma tarzını yansıtmak. Beden dilinde en önemli davranışlardan biri, yansıtma olarak adlandırılır. Örneğin bir iş görüşmesinde bir süre sonra karşınızdakine benzer bir pozisyonda oturmaya başlayabiliyorsunuz. İkinizin de rahat, açık bir oturuşa sahip olması işlerin iyiye gittiğine işaret ederken ikinizin de kapalı duruş ve jestler sergiliyor olması, durumun tam tersi olduğunu gösteriyor.

Görüşmecinin konuşmanın gidişatını belirlemesine izin verin. Böylece konuşma daha rahat ve doğal bir şekilde akar. Mesela eğer görüşmeci çok yoğun gözüküyorsa, onu bir şaka ya da bir bahaneyle yumuşatmaya kalkışmayın. Kısa ve öz konuşun, ciddi olun. Eğer görüşmeci daha cana yakınsa, o zaman daha rahat ve candan davranabilirsiniz. Eğer size direkt bir soru sorarsa, siz de direkt açık ve anlaşılır bir şekilde cevap verin.

3. Çok fazla konuşmak

Görüşmede çok fazla konuşmak çeşitli izlenimler bırakır. Direkt sorulan sorulara çok uzun cevaplar vermek, bir sonuca varıp noktayı koyamadığınızı gösterir. Sinirli ve gergin bir şekilde konuşanlar ise yalan söylediği ya da bir şey gizlediği izlenimini bırakır. Bu tarz konuşmalardan kaçının.

4. Bir önceki işyerinizle ya da işverenlerinizle ilgili olumsuz şeyler söylemek.

Önceki işvereniniz hakkında kötü izlenimleriniz olsa bile, o kişiyle ya da pozisyonunuzla ilgili hislerinizi dile getirmeyin. Şikayetlerinizin, olumsuz eleştirilerinizin ne kadar mantıklı olduğu önemli değil. Böyle davranmak saygısızlık olarak görülür. Önceki işvereninizle ilgili konuşmanız gerektiğinde, olumlu şeyler söylemeye özen gösterin.

5. Dinlemeyi bilmemek.

İş yaşamında verimli dinlememe hem maddi hem manevi zararlara yol açabilir. Yanlış dinleme yüzünden kaybedilen zamanı ve tekrar yapılan işleri düşünün. İlişkide olduğumuz insanları verimli bir şekilde dinlememe ya da dinlemeyen insanlarla ilişkide olma, kişisel yaşamımızda da zararını görebileceğimiz bir durum.

Bundan sonraki adım görüşme yeteneklerinizi konuşturmaktan geçiyor. Her şeyden önemlisi kendinize güvenerek olumsuz düşüncelerden kurtulup kararlı bir şekilde görüşmeye gitmeli ve kendinizi tuzaklardan uzak tutmalısınız.


E.Pelin Körfez


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com