Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Parayı değil, başarıyı kovalayan kazanıyor

Dev şirketler kuran ve artık iş filozofu olarak kabul edilen birinci kuşak büyük işadamları ve yöneticilere göre iş yaşamında paranın değil başarının peşinde koşanlar, ‘en iyiler’ ile çalışanlar kazanıyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Uzun iş deneyimlerinden felsefe üreten, ‘düşünen’ ve işi sadece para kazanma yolu olarak görmeyen işadamları başarılı oluyor. Türkiye’nin dev kuruluşlarının temellerini atan birinci kuşak işadamları ile Henry Ford gibi hem otomotiv devi Ford Motor’u kurmuş, hem fikirleri ile iş düzenine, endüstriyel ilişkilere yeni sistemler getirmiş işadamlarının yanında, Akio Morita gibi elektronik devi Sony’yi yaratmış büyük işadamlarının, zamanla iş filozofu olduklarına dikkat çeken uzmanlar, bu isimlerin başarısının arkasında da aynı ilkelerin yattığını belirtiyorlar.

Reklam şirketi TBWA İstanbul’un başkanı Cem Topçuoğlu’nun, dünya devi şirketleri kuran, yöneten önemli isimlerden, 17 yıllık iş yaşamında derlediği özdeyişler ile Türkiye’nin en büyük şirketlerinin temellerini atan birinci kuşak işadamlarının sözleri, ilginç bir paralellik gösteriyor. Kültürel yapılara göre ülkeden ülkeye görece farklılık gösteren iş felsefesi, aslında evrensel ölçekte aynı deneyimleri ve aynı sonuçları yansıtıyor.

Başarının ilkesi aynı

Deneyimlerini damıtarak yaşam ilkelerini oluşturan başarısı tartışılmaz işadamlarının özdeyiş değerindeki sözleri, ‘en büyük sermeye’ olarak çalışanlarını gördüklerini, iş başarısızlıklarını, daha zekice başlamanın bir fırsatı olarak değerlendirdiklerini, ‘en iyiler’ ile çalışmanın tain edici önemine inandıklarını, zamanlamaya, yaratıcılığa ve bilgiye büyük değer verdiklerini ortaya koyuyor.

Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı, Hacı Ömer Sabancı, Ayhan Şahenk gibi şimdi hayatta olmayanların yanı sıra Sakıp Sabancı gibi önemli işadamlarının, şimdi kendi şirketlerinde, hatta başka şirketlerde duvarlara asılan, ‘özdeyiş’ değerindeki sözleri, iş yaşam gurularının kitaplarına konu oluyor.


Patronların başarı ilkeleri

Sadece para kazanmaya odaklanan iş, zayıf bir iştir.
Henry Ford (Ford Comp. kurucusu)

En iyileri işe al ve yoldan çekil
Bruce Crawford (BBDO International Başkanı)

İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.
Robert Bosch (Boshc kurucusu)

Yaratıcılık beklenmeyeni aramaktan ve deneyimlerimizin dışına adım atmaktan doğar.
Akio Morita (Sony’nin yaratıcısı)

Başarısızlığın ardından toparlanmak, çoğunlukla başarının üzerine inşa etmekten daha kolaydır.
Michael Eisner, (CEO Disney)

Aynı sektörde çalışan çoğu insan aynı şekilde kördür. Hepsi aynı şeylere dikkat eder ve aynı şeylere dikkat etmez
Gary Hamel (İşletme gurusu)

Eğer Hewlett Packard, Hewlett Packard’ın bugün bildiğini bilseydi, şimdi olduğumuzun üç katı karlı olabilirdik
Lewis Platt, (CEO)


‘En değerli unsur yetişmiş insandır’

Koç Grubu’nun kurucusu Vehbi Koç, başarıda ‘yetişmiş insan’ın önemini sık sık vurguluyor. Koç’un bu konuda özdeşiy değerinde olan sözlerinden ikisi şöyle: "Her işin başarıya ulaşmasında en değerli unsur insandır. Yetişmiş insan gücü bir ülkenin, bir işyerinin istikbali için en büyük teminattır", "Gençliğin yetişmesine hizmet bir insanlık ve vatan borcudur."


Hayatlarını özetlediler!..

Özel girişimde gerçek ölçü, toplumun varlığını artırmadaki başarı düzeyidir.
Nejat Eczacıbaşı

Benim en büyük sermayem çalışanlarımdır.
Ayhan Şahenk

İlkem, bu toprağın bize verdiklerini, bu toprağın insanlarına geri vermektir.
Hacı Ömer Sabancı

Kızarım biri bana sadece zengin derse, ben sosyal kişiliğimle ve gönül zenginliğimle mutluyum.
Sakıp Sabancı

Bir iş sadece para için yapılır ise başarılı olunmaz. Çünkü, savaşlar paralı askerlerle kazanılmaz.
Selçuk Yaşar

yahu zaten çok para kazanmak başarıyla beraber olur.başarı aynı zamanda parayı da getirir.bunu anlamak için filozof olmaya gerek yok.bununla ilgili söylenen söze de bir filozofun çok değerli sözüymüş gibi aynı kefeye koymakta hata olur.sabancı,koç, ve diğerleri laf salatası yapıyorlar.tamam arkadaş başarılı oldunuz.tatmine ulaştınız.başarıyla gelen paranın ne kadarını Allah yolunda harcadınız.ne yaptınız.servetini halen daha yerinde mi yoksa fukaranın karnına aş olarak mı girdi.vesselam...


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com