Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

TÜRKİYE'DE İŞSİZ GENÇLER NASIL İŞ BULUYOR?

Genç İşsizler Nasıl İş Buluyor?

Türkiye genelinde 2 milyon 383 bin işsiz var. Genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 19.2 ...

Türkiye genelinde toplam işsiz sayısı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 40 bin kişi artarak 2 milyon 383 bine, işsizlik oranı da 1 puan artarak yüzde 9.2'ye yükseldi.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0.2 puanlık azalışla yüzde 11.6, kırsal yerlerde ise 0.3 puanlık artışla yüzde 5.6 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 17.5'ten yüzde 19.2'ye çıktı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz-eylül dönemini kapsayan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ağustos 2007 döneminde Türkiye'de kurumsal olmayan sivil nüfus 919 bin kişilik bir artışla 73 milyon 643 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 874 bin kişi artarak 52 milyon 644 bin kişiye ulaştı.

İstihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 269 bin kişi artarak, 23 milyon 548 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 218 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 487 bin kişi artış gösterdi. İstihdam edilenlerin yüzde 28'inin tarım, yüzde 19.1'inin sanayi, yüzde 6.5'inin inşaat, yüzde 46.5'inin ise hizmetler sektöründe olduğu belirlendi.

İşsizlerin yüzde 29.9'u 'eş-dost' vasıtasıyla iş arıyor

İşsizlerin yüzde 69.7'sini erkekler oluşturdu. Yüzde 54.2'si lise altı eğitimli olan işsizlerin yüzde 28.8'inin bir yıl ve daha uzun süredir iş aradığı belirlendi. İşsizlerin yüzde 29.9'la en büyük bölümü 'eş-dost' vasıtasıyla iş arıyor.

Toplam işsizlerin yüzde 79.2'sini oluşturan 1 milyon 887 bin kişinin daha önce bir işte çalıştığı belirtildi. Bunların da yüzde 51.3'ünün hizmetler, yüzde 23.8'inin sanayi, yüzde 16.8'inin inşaat, yüzde 8.1'inin ise tarım sektöründe çalıştığı belirlendi.

Yüzde 2.8'i ek iş yapıyor

İstihdam edilenlerin yüzde 73.6'sını erkekler oluşturuyor. Yüzde 57.5'i ücretli, maaşlı ve yevmiyeli, yüzde 26.9'u kendi hesabına ve işveren konumunda bulunan istihdamdakilerin yüzde 15.6'sını ise ücretsiz aile işçileri oluşturuyor.

Çalışanların yüzde 2.8'i ek bir iş yapıyor, yüzde 3.4'ü mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak bir iş arıyor. Ücretli olarak çalışanların yüzde 85.2'lik bölümü sürekli bir işte çalışıyor.

Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı da ağustosta yüzde 48.7 düzeyinde gerçekleşti. 1 milyon 323 bin kişinin işe yeni başlamış veya iş değiştirmiş olduğu belirlendi.

Yapılan araştırmalar ve çalışmalar için teşekkür ediyorum. Ancak gerek hükümetin ve gerekse de bu konuda araştırma yapan kişilerin atladıkları noktalar var. Bunlardan bazıları,

- Türkiye'de hiç sosyal güvenlik kaydı olmamış ve çalışmayı düşünmeyen kişiler var.

- Daha önce sosyal güvenlik kaydı olup iş hayatından çekilen ve çalışmayı düşünmeyen kişiler var.

- Birçok alanda çalışamayacak kadar çok engelli insanımız var. Bildiğim kadarı ile engelli vatandaşlarımızın oranı Türkiye genelinde % 11.

- Kayıt altında olmayan ve çalışmakta olan çok fazla insan var.

- İş görüşmelerinde ücret sebebi ile işi kabul etmeyen çok fazla kişi var.

- Yüksek Seçim Kurulunun ulaşamadığı açıkladığı 5.000.000 kişi var Türkiye'de.

Bunun gibi daha sayılabilecek sebepler var. Ve bunlar iyi bir filtreden geçmeden basına yansıyor ve halk yanıltılıyor. Bu iş anketlerle olacak bir çalışma değildir. Bölgelere göre çok farklılık gösterir.

İnsanlarımızın ümitsizliğe kapılmamasını temenni ediyorum. Türkiye'de büyük yatırımlar yapılıyor ve bunların nimetlerinide önümüzdeki 1-2 yıl içinde görmeye başlayacağız.

İş arayanlara cv doldururken ve mülakatlar esnasında ne yapmaları gerektiğini araştırmalarını tavsiye ediyorum. Birçok mülakatta ilk görüşmede adayın uygun olup olmadığına karar verilir. Alım yapan açısından da kolay bir olay değildir. Bu görüşmelere özene bezene ve hazırlıklı gidilmelidir. Önem verildiği ilk başta gösterilmelidir.


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com