Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Borsa ve Finans Meslek Elemanı

TANIM

Bankalarda, aracı kurumlarda veya anonim şirketlerin finans bölümlerinde; borsa ve finansla ilgili tüm işlemlerde aracılık faaliyetlerini üst yönetime bağlı olarak yürüten kişidir

GÖREVLER

1- BANKALARDA VEYA ARACI KURUMLARDA;

- Müşterilere yatırım hesabı açar,

- Müşterilerden alınan talimatlara göre hisse senedi alım- satımına aracılık eder,

- Müşteri talimatıyla halka arza aracılık eder,

- Müşteri talimatıyla yatırım fonu, devlet tahvili, hazine bonosu alım satımına aracılık yapar,

2- ANONİM ŞİRKETLERDE;

- Şirketin finansal analizini finans uzmanına bağlı olarak yapar,

- Şirketin yatırım planlamasının yapılmasına katkı verir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar, - Çağdaş iletişim araçları (telefon,faks,teleks,internet vb.) - Finansal tablolar, faaliyet tabloları,

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Borsa ve finans meslek elemanı olmak isteyenlerin , - Sayısal düşünme gücü gelişmiş, - Finansal konulara ilgi duyan, - Bütün içinde parçayı kavrayabilen özelden genele ulaşabilen, - Değişik görüş ve yeniliklere açık olabilen, - Çabuk ve doğru karar verebilen, - Tertipli ve düzenli çalışabilen, - Uzak görüşlü, - İkna gücü ve sorumluluk duygusu yüksek kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Borsa ve finans meslek elemanları, kapalı ve gürültülü ortamlarda; sıcak, soğuk, ani ısı değişimi olmayan bölümlerde görev yaparlar. Kendisine tahsis edilen ofiste bulunan büro makineleri ve bilgisayar, kullanılan en önemli çalışma araçlarıdır. Yapılan işin en önemli tehlikesi mali kayıptır. Birinci derecede uğraş konusu borsa ve finansal verilerin hesaplanması, değerlendirilmesi ve yorumlanmasıdır. Sürekli denetim ve iletişim halindedir. Tam gün çalışma söz konusudur. Diğer çalışanlar ve müşteriler ile iletişim halinde olup sürekli bilgi verme durumundadırlar. Bu nedenle stres altında çalışırlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Türkiye’de son yıllarda, özellikle Sermaye Piyasası Kanunu çıkarıldıktan sonra menkul kıymetler ve borsa alanında önemli gelişmeler olmuştur. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) giderek daha da derinlik ve menkul kıymet türleri itibariyle çeşitlilik kazanmıştır. Böyle bir piyasada faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda bu meslek elemanına ihtiyaç duyulacaktır. Mezunların istihdam edilebileceği çok çeşitli alanlar ve kurumlar mevcuttur. Türkiye’de bulunan aracı kurumlar, İMKB, tüm ticaret, sanayi ve esnaf odaları, gümrük müdürlükleri, AB alanında çalışmalar yürüten tüm resmi kurumlarda çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Borsa ve Finans” Önlisans bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin (Bankacılık, A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe) bölümlerinden mezun olanlar ve ticaret liselerini kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “Borsa ve Finans” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar / olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kalan kontenjanlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlık (EA)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra iki yıldır. Eğitim süresince ;

Temel hukuk, Genel ekonomi, Genel matematik, Genel muhasebe, Para piyasaları, Temel bilgi teknolojisi kullanımı, İşletme, Sermaye Piyasası kurulu mevzuatı, Sunum teknikleri, Kıymetli evrak hukuku, Türk dili, Atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi, Borçlar hukuku, Ticari işletme hukuku, Satış teknikleri, Bilgisayarlı muhasebe, Müşteri ilişkileri yönetimi, Zaman yönetimi, Finans matematiği, Sermaye piyasası yatırım, Piyasa analizi yöntemleri, Sermaye piyasası kuruluna tabi kurumlar muhasebesi, Portföy yönetimi, Vergi hukuku, İstatistik, İşletme finansı, Rapor ve yazım teknikleri, Toplam kalite yönetimi, Vadeli işlemler piyasası, Mesleki yabancı dil (İng.), Sermaye piyasası araçları, Borsa, Şirketler hukuku, İletişim ve davranışlar yeterlilik, AB sermaye Piyasaları, toplumsal duyarlılık, Türev araçlar ve piyasalar, Kamu maliyesi dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

“Borsa ve Finans” önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Çalıştıkları işyerlerinde başarılı olanlar Müşteri Temsilcisi, Dealer, Operasyon, Finans Uzman Yardımcısı olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenim ve harç kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler. Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri durumunda 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir. Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazanç durumu farklılık göstermekte olup, asgari ücretin 2-3 katı arasında değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

finans ve borsa bölümüyle ilgili ve iş olanaklarıyla bana bilgi verecek birileri var mı?

finans ve borsa bölümü 1.sınıf öğrencisiyim.güzel bir bölüm gibi görünüyor ama tam olarak bilmiorumm. bu konuda bilgi verecek ve iş imkanları hakkında bilgi vermenizi istiyorumm...!tskler

bu bölümde okuyan arkadaşlar sizlerden bilgi almak istiyorum

selam arkadaşlar ben menkul kıymetler ve sermaye piyasası diğer bi adıyla borsa ve finans olarak bilinen bölümü okuyorum arkadaşlar bu bölümün sadece ismi farklı ve türkiye'de sınırlı sayıda olan ve 2009 öss ile yök tarafından sayısının artırılması istenen bir bölüm türkiye şartlarında bu bölümüm akıbeti ne olur bilinmez bakarsınız bir karar çıkar finans kuruluşlarında bulunması gereken elemanlar diye öyle iş bulabiliriz ama şuan itibariyle bankacılık gibi bölümlerden sadece ismi farklı ve DGS ile bi kaç değişik bölüme fazla bölüme geçilebilir 2009 yapılan tercih klavuzunda ösym sitesinden bakarsanız bvu bölüm mezunlarına hiç kontejan ayrılmadı ama şuda varki ilerleyen zamanlarda bu bölümüğ okuyanlara ve mezunlarına cok büyük önem verilecektir gelegi göremiyoruz ama inş.böle olacak.en azından havalı bir bölüm:)


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com