Kariyer | Konular | Kitaplık | İletişim

Harita Teknikeri

TANIM

Arazi parçalarının, biçim, konum, engebe vb. yönlerden durumunu belirleyerek haritalarının yapılmasında harita mühendislerinin gözetim ve denetimi altında görev yapan kişidir.

GÖREVLER

- Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar, - Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler, - Arazinin çeşitli aletlerle ölçümünün yapılmasında harita ve krokilerin çizilmesinde harita mühendisine yardımcı olur.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Hassas ölçme aletleri (jalon ve sehpası, teodolit ve çeşitleri, nivo ve çeşitleri, planometre), - Elektronik uzaklık ölçerler ve çeşitleri, - Bilgisayar, - Fotogrametrik harita yapımına ilişkin değerlendirme aletleri, - Harita çizimi araç ve gereçleri, - Ozalit ve diğer kopya araçları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Harita teknikeri olmak isteyenlerin; - Normalin üzerinde genel yeteneğe, - Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilme gücüne, - Dört işlemle çabuk hesaplama yapabilme gücüne, - El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneğine sahip, - Bedence sağlam ve güçlü kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Harita teknikerleri iş yerinin durumuna göre, topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, çevre ve petrol mühendisleri ile işbirliği halinde çalışırlar ve çalışmalarında birinci derecede verilerle veya laboratuarlarla ilgilidirler. Harita teknikerleri işlerini hem büroda hem de açık havada yürütürler. Görev sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köy İşleri, Enerji, Orman, Ulaştırma, Turizm Bakanlıkları ve bunlara bağlı kuruluşlarda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve özel sektöre ait inşaat şirketlerinde görev alırlar. Son zamanlarda, özellikle inşaat şirketlerinin yurt dışında almış oldukları işlerde başarılı olmaları ve iş yoğunluklarını artırmaları, bu mesleğe olan ihtiyacı açıkça göstermektedir. Bu mesleği kadınlar da seçmektedir. Okullarda harita teknikerliği bölümü öğrencilerinin yaklaşık % 20’sini bayanlar oluşturmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, meslek yüksek okullarının ”Harita” bölümünde verilmekte iken, bu bölüme artık öğrenci alınmaması nedeniyle, Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler ”Harita” bölümü eğitiminin verildiği zamanda araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

“Harita ve Kadastro”, “Harita” ve “Harita ve Maden Ölçme” ön lisans programlarına girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almak gerekmektedir. Meslek liselerinin “Harita ve Kadastro” ve “Tapu Kadastro” bölümlerinden mezun olanlar üniversitelerin “Harita ve Kadastro”, “Harita” ve “Harita ve Maden Ölçme” ön lisans programlarını tercih ettiklerinde ortaöğretim başarı puanları 0.65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Meslek yüksek okullarında 2 yıllık eğitim verilerek bu meslek öğretilir. Eğitim süresince; 1. yıl; Mesleki Matematik 1-2, Trigonometri, Ölçme Bilgisi 1-2, Mesleki Uygulama 1-2 ve Kültür dersleri (Türkçe, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi), 2. yıl; Ölçme Bilgisi 3-4, İmar Hukuku, Fotogrametri, Kadastro ve Kamu Ölçme Bilgisi, Şehircilik, İmar Bilgisi ve Aplikasyon, Yol-Su, Mesleki Uygulama 3-4 ve bitirme projesi tezi dersleri verilir.

MESLEKTE İLERLEME

“Harita ve Kadastro”, “Harita” ve “Harita ve Maden Ölçme” ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği” ve “Jeoloji Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER

- Tapu Kadastro Teknikerliği, - Yapı ressamlığı, - Harita mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisini alırlar. Bunun dışında başarılı olan öğrencilere; Karayolları, Devlet Su İşleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlar burs vermektedirler. Mezunlar kamu ve özel sektörde çalışma olanağına sahiptirler. Kamu kesiminde çalışanların ücretleri her yıl yasalarla belirlenir. Özel sektörde çalışanların elde ettikleri ücret ise, sözleşmelerle belirlenir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Merhaba arkadaşlar, bazı arkadaşlarımın okulu dört gözle bitirmeyi beklediğini daha okuldayken bi sürü teklif aldığını okudum.Kimse okulda anlatılanlara kendini fazla kaptırmasın.Yok efendim çok güzel bölüm, parası iyi, işsiz kalmassın.Doğru işsiz kalmazsın.Ama ülkemizinde varlığından bile haberinin olmadığı bi yerde şirket sahibiyim diye övünen, üç kuruş sermayesi olmayan, sağa sola dalkavukluk yapmaktan başka bi işe yaramayan, bakkala, manava kasaba oraya buraya her yere borç takan, bu haliyle size emirler veren ve en kötüsüde hiçbir teknik bilgisi olmamasına rağmen sizin yaptığınız işi beğenmeyerek sizin sigortanızdan maaşınızdan kıran patron bozuntularıyla, şantiye şantiye gezerek karın tokluğuna çalışırsınız.Türkiye de ki işlerin % de 85 i bu tip işler.Özellikle tesis kadastrosu ve halihazır işleri bu şekildedir.Onun için kendinizi bu işlere vermeyin derim ben.İş olsun da ne olursa olsun diyip sakın ola bu iş zannettiğimiz yerlerde çalışmayın.Sizlere tavsiyem eğer özel sektörde çalışmak istiyorsanız, kurumsallaşmış inşaat firmalarında çalışmanızdır.Buraların imkanı birçok devlet kurumundan çok çok iyidir.Ayrıca inşaat firmaarında ki konteynır şantiyelerden kesinlkle korkmayın çünkü bunlar bi kadastro işi yapan şirkein size tutacağı sobalı evden çok çok rahattır.Eğer ki devlet memurluğu isteğiniz varsa ki ben kesinlikle nefret ediyorum, tapu müdürlüğü, kadastro müdürlüğü gibi kurumlardan kesinlikle uzak durun.Buralar özel şirketlerden ble kötü çalışma şartlarındadır.Hele hele sözleşmeli hiç girmeyin.Yemin ederim gidip bi inşaat firmasında değeriniz ordakinden çok çok fazla olur.Bazı yerlerde belki biraz ağır konuşmuş olabilirim ama ben bunları gayet yi biliyorum ve yazdıklarımın da doğruluğunu herkese ispatlarım.Saygılarımla...

ben ea öğrencisiyim say-1 deki 2 yıllık haritaya gitmek istiuorum kaç puan gerekir.. öss (aobe 0.3 ) 211 (aobp 0.8)252 dir. yeterlimidir... şimdiden tşklr....


Kategoriler

- Başarı - Eğitim - Kişisel Gelişim - Hedef - Ticaret - Muhammed Bozdağ - İletişim - Nasihatler - Kariyer - Dua - Para - istemek - çalışmak - İslam - Abdülhamid Han - iş hayatı - Haber - Ekonomi - Osmanlı Sultanları - Rizik - Karar - Meslek - Osmanlı - Zaman Yönetimi - şükür - Motivasyon - Liderlik - Hedef Belirlemek - II. Abdülhamid Han - alışveriş - Para Kazanmak - istek - Arastirma - Osmanlı Devleti - yaşam - çalışmanın hedefi - Kriz - Hikayeler - Sorumluluk - İşsizlik - özgüven - Dünya Hayatı - Zaman - Nimete şükretmek - İslami ölçüler - içtenlik - duanın kabulü - İmaj - Modelleme - Helal Kazanç

MollaCami.Com